Koledar dogodkov Ribnica

8. Grajski večer 2017: Big Band – Veterani Kočevje (zaključek Grajskih večerov)

BIG BAND - Veterani Kočevje
BIG BAND - Veterani Kočevje

Kdaj: v petek, 25. avgust 2017, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

8. Grajski večer 2017
BIG BAND Veterani – Pihalni orkester Kočevje
s pevko Urško Bakovič (zaključek Grajskih večerov)
petek, 25. avgust 2017, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Zaključujejo se še eni zelo uspeli Grajski večeri, ki so znova ponudili pester poletni program za vse okuse, vse starosti in vse žanre. Obisk je bil zelo dober, kar nas najbolj veseli, pa je dejstvo, da je publika, ki prihaja s širšega območja, od Ljubljane, do Kolpe, izjemna, hvaležna in kot vedno znova poudarjajo nastopajoči, ena boljših v Sloveniji. Zaveda se, da je program sestavljen za nekoliko zahtevnejše obiskovalce, ki znajo prisluhniti kvaliteti in se temu primerno tudi odziva. Večerov ne bi bilo brez naših sopotnikov in podpornikov, od Občine Ribnica (župana Jožeta Levstka), do številnih podjetij, ki nam stojijo ob strani in omogočijo, da je ogled vseh večerov v sezoni brezplačen. Devet sezon zapored je generalni pokrovitelj Grajskih večerov podjetje Inotherm. Hvala vsem!

Pred nami je tako le še letošnji zadnji, zaključni večer, ko bo grajski oder zavzel Big Band – Veterani Kočevje.

Ideja za nastanek Veteranske sekcije Pihalnega orkestra Kočevje se je porodila pred dobrim letom, s strani nekaterih starejših članov. Ugotovili so, da je kar nekaj godbenikov že skoraj v tretjem življenjskem obdobju in bi bilo dobro, če bi lahko dobili priložnost za samostojno druženje in njim primerno zahtevno muziciranje. Na začetku je bilo 9 članov, poudarek je bil na druženju, šele potem na dobrem muziciranju, kmalu pa so ugotovili, da še niso za ‘staro šaro’ in k sodelovanju povabili še več prijateljev in bivših članov Pihalnega orkestra, ki so že prej igrali na kakšen instrument. Seveda je bil osnovni pogoj za članstvo – srečanje z Abrahamom in več, medsebojno prijateljsko druženje in igranje prijetne glasbe za lastno veselje in poslušalce na najrazličnejših prireditvah.

Tako se je veteranska zasedba počasi večala in se sestavila v Big band zasedbo, s tem pa pridobila možnost igranja najrazličnejših zvrsti glasbe. Danes šteje veteranska zasedba pod vodstvom Sama Mohorčiča 22 članov. Vaje na katerih preigravajo skladbe za svojo dušo, tako koračnice, narodno-zabavne, popevke in večno zimzelene melodije, ki rade gredo v ušesa poslušalca, imajo enkrat tedensko. Ogromno dobre volje, smeha in veselja je prisotnega pri njihovem druženju, čeprav skupaj štejejo že več kot 1.000 let. V enem letu delovanja so člani – veterani igrali na najrazličnejših prireditvah in koncertih.

Big band sestavljajo: Slavko Kordiš, Srečko Štefanič, Vinko Pužem, Samo in Uroš Mohorčič, Rudi Čmak, Emil Cetinski, Boris Vovk, Slavko Horvat, Rajko Kavšček, Miro Loparec, Igor Kovačič, Marjan Novak, Jože Miholič, Tomaž Poje, Maks Vovk, Vito Mlekuž, Predrag Bakovič, Edo Plešnar, Dušan Vlašič, Samo Vidmar, Dušan Struna in France Krese.

Urška Bakovič je 22 letna študentka psihologije, z glasbo se ukvarja sedmo leto. Njeno glasbeno pot je na začetku zaznamovala vključitev v zbor Deorina ter sodelovanje z Romanom Zupančičem. S pesmijo izpod Romanovih prstov je Urška leta 2011 osvojila 2 mesto na Mednarodnem festivalu najstniških skladb (FeNS). Za seboj ima paleto raznih glasbenih nastopov, od nastopa v oddaji Hri-bar na TV Slovenja leta 2010, potem gostovanje na Neishinem dobrodelnem koncertu v Rogaški Slatini leta 2013. Med glasbenimi zvrstmi po katerih Urška najraje ‘seže’, so: pop, jazz, r’n’b, rock ter soul in funk. Poleg poustvarjanja glasbe Urška piše tudi svoje avtorske pesmi. Prva avtorska besedila in melodije je napisala v kočevskem bendu Inn, nato pa je leta 2014 izdala prvi samostojni singel z naslovom Domine. Pred kratkim je predstavila svojo drugo pesem, ki nosi naslov Ples v temi. Urška ni le vokalistka, za seboj ima sedem let nižje glasbene šole učenja kitare, kar ji je v pomoč pri pisanju pesmi in samostojnem nastopanju. Njena ljubezen do glasbe ni povsem prirojena, priučena ji je bila skozi leta druženja njene družine ob očetovem petju in igranju kitare. Njen dolgoročni cilj je izdaja prvega samostojnega albuma, kratkoročno pa si želi čim več kreativne energije, glasbenega sodelovanja z navdihujočimi ljudmi in kvalitetne glasbe. Vse to pa bo deležna ta petek, 25. avgusta, ob 20. uri v ribniškem gradu.

Komentiraj