Koledar dogodkov Ribnica

6. Grajski večer 2017: Imago Sloveniae – Pihalni orkester Jesenice in mešani pevski zbor Vox Carniola

Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora in Vox Carniola
Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora in Vox Carniola

Kdaj: v petek, 11. avgust 2017, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

6. Grajski večer 2017
 Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, gostimo
PIHALNI ORKESTER JESENICE – KRANJSKA GORA, OPERNA PEVCA, MEZZOSOPRANISTKO,
SOLISTKO DUNAJSKE DRŽAVNE OPERE MONIKO BOHINEC IN TENORISTA KLEMENA TORKARJA
TER MEŠANI PEVSKI ZBOR VOX CARNIOLA Z JESENIC
petek, 11. avgust 2017, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora ima več kot 140-letno tradicijo in gre za eno večjih tovrstnih glasbenih zasedb v Sloveniji, saj orkester šteje kar 60 članov, med katerimi prevladujejo mladi glasbeniki, povprečna starost članov je namreč le 23 let. Na čelu te velike, delavne, zagnane in ambiciozne skupine trenutno stoji umetniški vodja in dirigent Dejan Rihtarič, ki je hkrati tudi idejni vodja projekta »Ljudska z´GODBA«, s katerim se vam bodo predstavili v Ribnici.

Pri snovanju tega projekta so njegovi ustvarjalci ideje črpali iz bogate zakladnice slovenske kulturne dediščine. Mlada, a izjemno nadarjena slovenska skladatelja, Aleksander Čonč in Anže Rozman, sta za ta projekt napisala skladbe, oblikovane v zanimive glasbene zgodbe, v katerih se imenitno združita izvirna ljudska in sodobna umetna glasba. Orkestru se bodo pri izvedbi skladb pridružili tudi operna pevca, mezzosopranistka, solistka dunajske državne opere Monika Bohinec in tenorist Klemen Torkar ter Mešani pevski zbor Vox Carniola z Jesenic.

Nastopajoči vas bodo z močjo glasbenih zgodb popeljali na vrtiljak čustev veselja, mladostne razigranosti, hudomušnosti, romantike in ljubezni.

PREDSTAVITEV USTVARJALCEV PROJEKTA »Ljudska z´GODBA

PIHALNI ORKESTER JESENICE – KRANJSKA GORA

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora ima več kot 140-letno tradicijo in gre za eno večjih tovrstnih glasbenih zasedb v Sloveniji, saj orkester šteje kar 60 članov, med katerimi prevladujejo mladi glasbeniki, povprečna starost članov je namreč le 23 let. Na čelu te velike, delavne, zagnane in ambiciozne skupine trenutno stoji umetniški vodja in dirigent Dejan Rihtarič, ki je hkrati tudi idejni vodja projekta »Ljudska z´GODBA«. Orkester deluje v lastnem društvu, ustanovljenem leta 1968, ki mu je kulturno ministrstvo podelilo status društva v javnem interesu. Društvu trenutno predseduje Anton Justin.

VOX CARNIOLA, mešani pevski zbor – Mešani pevski zbor Vox Carniola z Jesenic deluje od leta 1998. Pevski sestav, ki ga že od vsega začetka sestavljajo pevke in pevci z Jesenic in okolice, je s svojimi nastopi kmalu prevzel pomembno vlogo v kulturnem življenju na Jesenicah in v okolici. Zbor od leta 2010 vodi Eva Jelenc Drozg.

MONIKA BOHINEC – Je na Jesenicah rojena mezzosopranistka, ki je študij petja končala na salzburškem Mozarteumu ter na Univerzi za glasbo na Dunaju , kjer je z odliko zaključila tudi podiplomski študij. Kot solistka je že stala na velikih koncertnih odrih po vsem svetu, večkrat je bila nagrajena na pevskih tekmovanjih, trenutno je solistka Dunajske državne opere, ki velja za eno največjih in najbolj cenjenih opernih hiš na svetu.

KLEMEN TORKAR – Mlad slovenski tenorist, ki je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist je nastopil že v mnogih tenorskih vlogah, na lanskem državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) je v najvišji kategoriji osvojil prvo nagrado.

ALEKSANDER ČONČ – V Mariboru rojeni mladi slovenski skladatelj, ki je napisal že celo vrsto avtorskih del za soliste, manjše zasedbe ter za pihalni in simfonični orkester, za katera je bil tudi že nagrajen, je tudi prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani, skladba »Fight Between Love & Hate« pa je bila celo obvezna skladba 34. tekmovanja slovenskih godb. Trenutno je študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Janija Goloba.

ANŽE ROZMAN – Skladatelj iz Ljubljane, ki je diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janija Goloba. Nato se je vpisal na magistrski študij glasbe za film, televizijo in video igre na Berklee College of Music, Valencia, kjer je leta 2014 magistriral. Njegova dela se redno uvrščajo v program koncertov po vsem svetu, izvajajo in snemajo jih slovenski in tuji profesionalni orkestri.

Komentiraj