Koledar dogodkov Ribnica

6. GRAJSKI VEČER 2011: Večer etno glasbe s Prifarskimi muzikanti

Kdaj: v petek, 5. avgust 2011 ob 20h
Kje: Na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: TD Ribnica, VSTOP PROST

Večer etno glasbe s
Prifarskimi muzikanti

petek, 5. avgust 2011 ob 20h
v ribniškem Gradu

 

Prifarski muzikanti so tamburaška skupina iz Fare ob Kolpi na Kostelskem. S pesmijo in vižami že od leta 1987 oživljajo ter ohranjajo kostelsko in glasbeno izročilo drugih slovenskih pokrajin. Kdor jih ne pozna bo pritrdil, da pri muziciranju tudi uživajo. Večina jih je bila namreč negovanju slovenske glasbene tradicije zavezana že v folklornih skupinah, zato to glasbeno zvrst ne samo poznajo, ampak tudi občutijo.

Temeljni deli te sestave so tamburaška glasbila in vokal, kot posebnost pa še navadna diatonična harmonika ter občasno orglice oziroma ustna harmonika. Tako se povezujejo v specifični zvočnosti, ki ji ni para v slovenskem glasbenem prostoru, hkrati pa oživljajo zvok tradicionalnih glasbil: tamburic iz začetka 20. stoletja in harmonike iz 19. stoletja. Vokali sledijo polifoni gradnji ljudskega večglasja in se v nekaterih primerih približajo zlasti fantovskemu načinu petja z glasovi “naprej, čez in basi”.  Tako kot nekdanji godci želijo tudi “Prifarski Muzikanti” nagovoriti današnjega poslušalca in plesalca.

Po zavidljivem nizu uspehov (od premnogih razprodanih koncertov do zlatih plošč) in nagrad (zmagovalci festivala Etno Kostel, Vesele jeseni 2005, s pesmijo Moja Deklca, na Veseli jeseni so leta 2008 postali kar absolutni zmagovalci, saj so za skladbo Lepo je blu prejeli tako prvo nagrado strokovne žirije kot gledalcev in poslušalcev leta, zmagovalci Slovenske popevke 2009, s skladbo Tisti nekdo, zmagovalci Vesele jeseni 2010, s skladbo N spumlad) prihajajo v petek, 5. avgusta na veliki grajski oder ribniškega Gradu, kjer bodo v uro in pol dolgem koncertu predstavili sebe in njihove največje uspešnice. Obeta se eden vrhuncev letošnjih Grajskih večerov, ki ga ne gre zamuditi.

Več o skupini Prifarski muzikanti: www.prifarskimuzikanti-drustvo.si

Vabljeni v petek zvečer, ob 20. uri, v ribniški Grad!

Organizator Grajskih večerov:
Turistično društvo Ribnica (www.turisticno-drustvo-ribnica.net)

v sodelovanju Občino Ribnica (www.ribnica.si)

JSKD – OI Ribnica (www.jskd.si)

2 komentarja

Komentiraj