Koledar dogodkov Ribnica

5. Grajski večer 2016: Prifarski muzikanti

Prifarski muzikanti
Prifarski muzikanti

Kdaj: v petek, 29. julij 2016, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

5. Grajski večer 2016
Prifarski muzikanti
koncert etno glasbe

petek, 29. julij 2016, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Po izjemnih prvih štirih letošnjih večerih, ko so nas s kostumografijo in ubranim petjem v poletne večere popeljale članice dekliškega pevskega zbora Deorina, potem več kot navdušili člani Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, ki so za Grajske večere posebej priredili program z lahkotno, poletno glasbo, zatem očarali vrhunski instrumentalisti z legendarnim Vladom Kreslinom, ki so pričarali pravo simfonijo rokerskih in etno ritmov z izjemnim vokalistom,  in prejšnji petek z glasbo ter plesom v stilu 20 in 30 let prejšnjega stoletja očarali energični in mladostni ter mladi Vitezi ritma, vabljeni na letošnji peti Grajski večer, ki bo v petek ob 20. uri v ribniškem Gradu.

Prifarski muzikanti so skupina, ki je svojo glasbeno pot začela l. 1988 pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, v zadnjih letih pa so svoj glasbeni nabor opazno razširili. Slišimo jih peti zimzelene melodije, pesmi dalmatinskih klap, domače in tuje popevke in tudi ljudske pesmi drugih narodov.

Poseben zvok dajejo skupini tamburaški instrumenti, violina, harmonika in druga tradicionalna glasbila. Odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeni kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem.

Za njihovo četrto ploščo Dober večer, mamica so leta 2000 dobili Zlatega petelina za najboljši etno plošček. Leta 2004 so prvič skočili na Festival narečne popevke v Mariboru in si s pesmijo Nežica pripeli četrto nagrado. Že leto zatem (2005) so s pesmijo v gorenjskem narečju Moja deklca prvič zares zmagali. Nagrado so jim položili v roke gledalci TVS, ki so za pesem glasovali po telefonu.

Čez tri leta (2008) se je na Festivalu narečne popevke najvišjemu številu glasov gledalcev TVS pridružila še prva nagrada strokovne žirije. S konkurenco so pometli s skladbo v ribniškem dialektu Lepu je blu. Leta 2010 so po izboru TV gledalcev znova zmagali s pesmijo prav tako v ribniškem jeziku Na spumlad. Leta 2011 so se za zmago borili še četrtič. In jo odnesli domov. Največ glasov gledalcev je dobila njihova pesem v primorskem narečju Moja Izola.

S pesmijo Tisti nekdo so bili Prifarci leta 2009 sprejeti na prestižni festival, namenjen le velikim imenom slovenske popevke, Slovensko popevko … in zmagali. Tisti nekdo je postala najboljša pesem po izboru gledalcev. Junija 2009 so s pesmijo Matilda prvič poželi zmago še na domačem festivalu Etno Kostel, katerega idejni očetje so prav Prifarci.

Prav posebne zmage za njih predstavljajo veliki gala koncerti v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prvega z naslovom “Kjer je bila mlinarca” so pripravili leta 2008.  Leta 2012 so pripravili petega z naslovom “Prifarci gredo v svet,« za katerega s ponosom povedo, da je bil razprodan že krepko pred nastopom. Potem so obeležili 25 letnico obstoja, poseben izziv pa jim je bil božični koncert, ki so ga pripravili na božič, 25. decembra 2014, neposredno pa sta ga prenašala tudi TVS in Radio Slovenija 1.

Prifarski muzikanti so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Brane Počkar na braču (prvi bas)

Generalni pokrovitelj letošnjih Grajskih večerov, je podjetje INOTHERM www.inotherm.si, ki praznuje 25 let.

Komentiraj