Koledar dogodkov Ribnica

5. Grajski večer 2013: Ribniški kantavtor Žiga Bižal z Medardom Pucljem

4. Grajski večer 2013 - TEATER QUARTET
4. Grajski večer 2013 - TEATER QUARTET

Kdaj: v petek, 2. avgust 2013, ob 20h
Kje: Na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: —

5. Grajski večer 2013

Ribniški kantavtor Žiga Bižal z Medardom Pucljem

petek, 2. avgust 2013, ob 20. uri
v ribniškem Gradu

4. Grajski večer 2013 - TEATER QUARTET

4. Grajski večer 2013 – TEATER QUARTET

Polovica letošnjih Grajskih večerov je za nami. V juliju so v ribniškem Gradu nastopili Beloruski državni plesni ansambel Haroški (Koroški) in duo Aura iz Belorusje, gledališka skupina DramŠpil s premiero igre Na kmetih, vrhunska pevka Nuška Drašček Rojko s tolkaliti MP3 in Teater Quartet, ki so prejšnji petek prijetno presenetili (foto v prilogi).

Obisk je bil na teh večerih nad pričakovanji, kvaliteta izvajalcev na visokem nivoju, tako da lahko o presežkih govorimo že po polovici letošnjega dogajanja.

Vrhunske večere pa si lahko obetamo tudi avgusta. Ta petek bo v prijetnem hladu grajskega obzidja nastopil Žiga Bižal, katerega bo z izbrano besedo ‘po ribniško’, spremljal Medard Pucelj.

Žiga Bižal je vsestranski in v zadnjem času zelo uspešen pisec besedil, glasbe, kantavtor, ki se trudi, da bi bila Ribnica in njena širša okolica ter tradicija prepoznavni čim večjemu krogu ljudi širom Slovenije.

Glasba ga spremlja od malih nog. Obiskov v glasbeni šoli se je na začetku veselil predvsem zaradi tortice po končani vaji, a je do danes ostala tista sladka ljubezen, ki večkrat najde svoje mesto na njegovem glasbenem črtovju. V aktivnih glasbenih letih je nastalo precej skladb.

Nekatere med njimi je napisal tudi za Prifarske muzikante. Ti so z njimi prepričali številne poslušalce, tako na Festivalu narečnih popevk kot Slovenski popevki. Najbolj znana skladba je: Lepo je blu, s katero so Prifarski muzikanti na Festivalu narečnih popevk zmagali leta 2008. Med velikokrat predvajanimi skladbami so še: Moja Izola, Na spumlad, s katero so Prifarci tudi zmagali na narečni popevki, potem Tisti nekdo, s katero so leta 2009 zmagali na Slovenski popevki.

[oglas tip=”200×200″]Nekaj avtorske glasbe, z avtorskimi besedili, je letos izdal tudi na samostojni zgoščenki z naslovom »Ldje so rjakl«, kjer je v izvirnem ribniškem jeziku, ki je v Sloveniji prepoznaven in vselej pritegne, zložil 12 avtorskih skladb. Žiga rad opisuje hodomušnega Ribničana in njegovo življenje med dvema gorama, ki ščitita prebivalce ‘lajskove doline’.

V petek se bo Žigi Bižalu na odru ribniškega Gradu pridružil tudi Medard Pucelj, žlahtni Ribničan, ki je že desetletja zasidran v srcih svojih rojakov. Za svojega so ga vzeli zaradi iskrive šegavosti in podobe navihanega Ribničana, ki zna spretno vrteti jezik in nasmeje staro in mlado doma ter v tujini. Medard je prava ribniška blagovna znamka in ambasador suhe robe ter Ribnice.

Vabljeni v petek, 2. avgusta, ob 20. uri v ribniški Grad!

Turistično društvo Ribnica

Komentiraj