Koledar dogodkov Ribnica

39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014

39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014
39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014

Kdaj: nedelja, 7. september 2014 s pričetkom ob 9:15h
Kje: Ribnica
Info: Turistično društvo Ribnica, T: 01/8360-689

39. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva ter
15. Rokodelski festival

nedelja, 7. september 2014 s pričetkom ob 9:15h

Ribniški semenj in Rokodelski festival 2014

39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014

39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014

15. Rokodelski festival

Predstavilo se bo 65 rokodelcev iz vse Slovenije, vsi s certifikatom Art&Craft Slovenija. Poleg izdelkov suhe robe in lončarstva na osrednjem Škrabčevem trgu in pred Miklovo hišo bo to odlična priložnost za nakup najžlahtnejših izdelkov domače in umetnostne obrti Slovenije!
(organizator Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica)

39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014-program

39. Ribniški semenj in 15. Rokodelski festival 2014-program

Sejem suhe robe in lončarstva

ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob ‘žegnanjih’. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma bo prihodnje leto, ko bo jubilejni 40. Ribniški semenj, praznovalo 110 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica pa zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica, ustanove Imago Sloveniae in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj.

Ne prezrite:

–  četrtek, 4. september: koncert Slovenskega komornega zbora Slovenske filharmonije. Koncert bo ob 20. uri v cerkvi sv. Štefana v Ribnici
–  petek, 5. september: jubilejna, 10. Urbanova noč, na parkirišču pred Inlesom. Nastopajo: Mambo kings, Pop design, Tanja Žagar, K-rocks band
–  sobota, 6. september: celodnevni veteranski rokometni turnir v Športnem centru Ribnica
nedelja, 7. september: 39. Ribniški semenj

Izpostavljamo:

5. suhorobarske igre in
4. tekmovanje za naziv kraljice suhe robe

Vabljeni ta vikend v Ribnico in še posebej v nedeljo na semanji dan, kjer se bomo skupaj poveselili in zabavali ob bogatem kulturnem programu, v katerem sodelujejo ustvarjalci kulture in ostalega javnega življenja iz vse Slovenije.

TD Ribnica

Komentiraj