Koledar dogodkov Ribnica

3. Grajski večer 2013: Nuša Drašček + Tolkalisti MP3

DramŠipl - igra Na kmetih
DramŠipl - igra Na kmetih

Kdaj: v petek, 19. julij 2013, ob 20h
Kje: Na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: —

3. Grajski večer 2013

Nuška Drašček Rojko in tolkalisti MP3

petek, 19. julij 2013, ob 20. uri
v ribniškem Gradu

DramŠipl - igra Na kmetih

DramŠipl – igra Na kmetih

Po izjemnih prvih dveh letošnjih večerih, ko so v ribniškem Gradu nastopili Beloruski državni plesni ansambel Haroški (Koroški) in duo Aura iz Belorusje, ter gledališka skupina DramŠpil s premiero igre Na kmetih, se nam v petek obeta še en vrhunski večer.

V svet slovenske popevke, zimzelenih melodij, nas bodo popeljali vrhunska pevka Nuška Drašček Rojko in tolkalisti MP3.

NUŠKA DRAŠČEK ROJKO

Nuško Drašček Rojko, ki se s pesmijo srečuje že vse življenje, je širša javnost spoznala leta 2004, ko je zmagala na televizijskem izboru Bodi Idol. Od takrat počasi, a vztrajno gradi svojo kariero. Pela je v številnih zborih in bila na koncu več let članica in solistka znanega jazzovskega zbora Perpetuum Jazzile. Nuška Drašček Rojko, ki je med drugim diplomirana politologinja, je izredno vsestranska pevka, ki se od  leta 2003 intenzivno uči tudi solopetje v razredu prof. Matjaža Robavsa. V šolskem letu 2009/2010 se je vpisala na Akademijo za glasbo, smer petje.

[oglas tip=”160×600″]Nuška se navdušuje nad gospelom, šansonom, bluesom, popevko in spevnimi jazz standardi, brez težav pa se znajde tudi v kvalitetnem popu, rnb-ju, funku in soulu. Nastopila je že na mnogih festivalih, med drugim na Festivalu melodij in morja 2005, EMI 2006 in EMI 2009. Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov 2006 in 2010 je v kategoriji solopetje dobila zlati plaketi. V juliju 2007 se je udeležila mednarodnega tekmovanja Vitebsk 2007 v Belorusiji v okviru Slovanskega bazarja, kjer si je v dvodnevnem tekmovanju prislužila 1. nagrado. Na mednarodnem tekmovanju v Kazahstanu poleti 2008 je dobila nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz lastne države. V aprilu 2008 je z Juretom Seškom zmagala v prvi sezoni oddaje Zvezde pojejo na TV Slovenija. Konec leta 2008 pa sta z Juretom postala tudi velika zmagovalca omenjene oddaje, ko so se med seboj pomerili zmagovalci vseh treh sezon. V letih 2010 in 2011 je sodelovala v TV oddaji Parada na TV Slovenija.

V avgustu 2011 je na Festivalu dalmatinske šansone v Šibeniku nastopila s skladbo »Kako je pjevala Piaf« in prejela nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo. Na mednarodnem tekmovanju »Feruccio Tagliavini« 2012 v avstrijskem Deutschlandsbergu je prejela 4. nagrado strokovne žirije.

Nuška Drašček Rojko je sodelovala že v več muzikal produkcijah, med drugim v postavitvah muziklov Moje pesmi, moje sanje in pa Do nazga. Zelo uspešno je sodelovala tudi v polscenski izvedbi muzikalov Chicago in City of Angels z Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko Žareta Prinčiča leta 2010.

V vlogi 2. dame  je sodelovala pri koncertni izvedbi Čarobne piščali s Simfoničnim orkestrom  RTV Slovenija pod vodstvom Chrisa Evansa, nastopila na koncertu Opera obeta z Orkestrom SNG Ljubljana, prav tako je kot solistka sodelovala pri izvedbi Pergolesijeve maše  v vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije. V Monteverdijevi operi Orfej, ki je bila v letu 2012 postavljena na oder s strani treh umetniških Akademij, je v režiji Detlefa Soelterja pela vlogi Messagiere in La Speranze.

Kot solistka je nastopala že s številnimi orkestri in zasedbami, med drugim s Simfoniki RTV Slovenija, Big bandom RTV Slovenija, orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG opere in baleta Ljubljana, orkestrom Slovenske vojske, orkestrom Slovenske policije, Godbo slovenskih železnic, Big bandom Grosuplje, Big bandom Braca Doblekarja, Big bandom Laško, Big bandom Krka, Big Bandom Zagorje, Godbo Laško ter številnimi drugimi formacijami. Nuškin redni partner za klavirjem je Blaž Jurjevčič. Konec leta 2009 je izšel njen prvi samostojni album v slovenskem in hrvaškem jeziku – Svet je tvoj oz. Svijet je predivno mjesto.

Med njenimi pomembnejšimi nastopi v zadnjem času naj omenimo koncertno turnejo »Ti si moja ljubezen« po Sloveniji v sezoni 2010/11 (ob spremljavi pianista Blaža Jurjevčiča), projekt »Ati Soss, kot ga čutimo danes« v okviru Poletnih koncertov v atriju Mestnega muzeja Ljubljana 7. 7. 2011, celovečerni koncert »Prelepa si bela Ljubljana« v Paviljonu na Kongresnem trgu v Ljubljani v juliju 2011, gostovanje na Festivalu dalmatinske šansone v Šibeniku v avgustu 2011, celovečerni koncert z Big Bandom RTV Slovenija v okviru Jazz Kluba Mons v Ljubljani oktobra 2011, celovečerni koncert »Francoski šanson« v atriju Mestnega muzeja Ljubljana v avgustu 2012 in Jesenske serenade s tolkalci Akademije za glasbo v septembru 2012. V novembru 2012 je bila Nuška na evropski koncertni turneji z orkestrom Slovenske filharmonije in slovito sopranistko Anno Netrebko – izvajali so opero Iolanta P.I. Tschaikovskega, v kateri je Nuška dobila vlogo Laure. Opero so z zasedbo v živo posneli za Deutsche Grammophon. Januarja 2013 je z orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom Uroša Lajovica sodelovala pri izvedbi Das Lied von der Erde (G. Mahler). V februarju 2013 je debitirala v Operi SNG Maribor kot Mercedes v operi Carmen (G. Bizet), v maju pa je na mariborskem odru pela vlogo Olge v operi Jevgenij Onjegin (P.I. Tschaikovski).

Tolkalni trio MP3

Tolkalni trio MP3 sestavljajo Maja Povše, Petra Bartol in Matija Bartol in deluje od leta 2010. Vsi trije so izšolani glasbeniki in dejavni tudi vsak zase, Maja kot timpanistka orkestra Slovenske vojske, Petra kot profesorica tolkal in asistentka na Akademiji za glasbo in Matija kot tolkalec v več zasedbah.

Njihov repertoar obsega skladbe za ritmična in melodična tolkala, pa tudi za body-percussion oz. glasbo, izvajano na lastnem telesu. Izvajajo glasbo slovenskih in tujih skladateljev na lastnih koncertih in ob mnogoterih priložnostih. Tolkalni trio MP3 izvaja tudi avtorsko glasbeno pravljico za otroke, Osminka potepinka, ki je doživela izjemen uspeh.

Do sedaj so odprli in popestrili že mnogo prireditev, tako lokalnih kot mednarodnih, najbolj odmevne so npr. festival LIFFE 2011 in 2012 v Cankarjevem domu, in pa TRUSTED BRAND 2012 prav tako v Cankarjevem domu. V juliju 2012 so s samostojnim koncertom nastopili v sklopu Grajskih večerov v Ribniškem gradu. Člane Tolkalnega tria MP3 ste lahko videli tudi v mednarodnem simfoničnem orkestru PUR PUR, ki je letos slavnostno odprl 61. Ljubljanski festival na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Petra Bartol

Petra Bartol je pričela z glasbenim izobraževanjem z učenjem klavirja pri prof. Jožici Prus v Novem mestu. Že v tem obdobju se je udeležila več glasbenih tekmovanj v Sloveniji in v tujini. Po končani nižji glasbeni šoli klavirja se je odločila za tolkala pri prof. Miru Tomšiču, ki jo je pripravil za nadaljevanje na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri prof. Jerneju Šurbku. Diplomirala je junija 2012 s posebno pohvalo. Trenutno je asistentka za tolkala na Akademiji za glasbo pri prof. Borisu Šurbku in sodeluje z mnogimi orkestri, kot so Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester slovenske vojske, Policijski orkester, Pihalni orkester Krka in mnogi drugi. Do sedaj se je udeležila tudi mnogih seminarjev in poletnih šol pri svetovno priznanih tolkalistih, kot so Nebojša Jovan Živković, Ivana Bilić, Katarzyna Mycka, Eriko Daimo, Eric Sammut, Svet Stoyanov idr. V kategoriji tolkal je na TEMSIGu sodelovala dvakrat: leta 2008 je osvojila srebrno plaketo in drugo nagrado, v lanskem letu pa je bila najboljša v najvišji starostni kategoriji 3B . Kot solistka je nastopala s Policijskim orkestrom skupaj s Katarino Kukovič in Lovrom Ašičem, v letu 2011 s Pihalnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, kjer je v duetu z Lovrom Ašičem izvedla Prism za 2 marimbi in pihalni orkester in letos aprila z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je odlično odigrala Živkovićev Koncert št. 2 za marimbo in orkester.

Matija Bartol

Matija je sicer končal srednjo zdravstveno šolo in diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo – oddelek za tehniško varnost, vendar je že od malega nekako povezan z glasbo. Pri 10 letih je pričel z igranjem klavirske harmonike v glasbeni šoli Ribnica pri prof. Matiji Suhadolcu, vendar je po šestih letih prenehal z igranjem in se za leto, dve odmaknil od glasbe. Kmalu zatem je kot samouk pričel z igranjem bobnov, najprej v glasbenih skupinah, nato pa ga je ljubezen do tolkal ponesla naprej. Leta 2003 se je resneje lotil tudi klasičnih tolkal. Strokovno izobraževanje na tolkalih je pričel pri prof. Boštjanu Gradišku na Glasbeni šoli v Kočevju, nato nadaljeval pri prof. Josipu Mihelčiču v Ljubljani, v zadnjem obdobju pa se izobražuje pri Petri Bartol. Najprej je igral v Ribniškem pihalnem orkestru, kasneje pa je postal član Pihalnega orkestra Kočevje, kjer je nastopal tudi kot solist na tolkalih. Trenutno je najbolj aktiven v Pihalnem orkestru Krka, ki je trenutno najboljši amaterski pihalni orkester v Sloveniji. Je tudi stalni član Deorine banda iz Kočevja. Veliko sodeluje/je sodeloval tudi z drugimi orkestri in zasedbami, npr. Pihalni orkester Trbovlje, Pihalni orkester Vevče, Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana, Orkester Mandolina Ljubljana, Cantate Domino, Mednarodni simfonični orkester PUR PUR, RitemDaBit, Simfonični orkester RTV Slovenija, komorne zasedbe …

Maja Povše

Maja Povše se je tolkala začela učiti pri prof. Barbari Kresnik. Študij je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pri prof. Borisu Šurbku in ga zaključila junija 2003 na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri že imenovanem profesorju. V času študija se je udeležila več tekmovanj mladih glasbenikov Republike Slovenije, kjer je dosegla odlične rezultate. Izpopolnjevala se je na seminarjih doma in v tujini (Hrvaška, Francija) pri priznanih profesorjih, kot so Igor Lešnik, Neboljša Jovan Živković, Ney Rosauro, John Beck, Dobri Paliev, Evelyn Glennie, Jasmin Kolberg, Inor Sotolongo, Berbard Boellinger, David Patrios, Raymon Curfs, Peter Sadlo in drugi. Sodeluje z različnimi zasedbami (Orkester Slovenske Filhamonije, Simfonični orkester RTV Slovenije, Orkester SNG opera in balet Ljubljana, pihalni orkestri, komorni sestavi in zbori) za koncertno in snemalno dejavnost. Kot solistka pa je nastopila z Orkestrom Slovenske vojske in Papirniškim pihalnim orkestrom Vevče. Od decembra 1999 je zaposlena v Orkestru slovenske vojske kot timpanistka. Hkrati tudi poučuje tolkala v Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje.

Vabljeni v petek, 19. julija, ob 20. uri v ribniški Grad!

Turistično društvo Ribnica

 

Komentiraj