Koledar dogodkov

2. Grajski večer 2015: Imago Sloveniae – Katja Koren Jazz trio

Katja Koren
Katja Koren

Kdaj: v petek, 10. julij 2015, ob 20h
Kje: Na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: —

2. Grajski večer 2015
Mednarodni festival poletje – Imago Sloveniae
Katja Koren Jazz trio

petek, 10. julij 2015, ob 20. uri
v ribniškem Gradu

Po uspelem prvem večeru, ko so z odlično izvedbo številne obiskovalce razvneli Kranjci s pevko Steffy, vabljeni na letošnji drugi Grajski večer, ki bo v petek ob 20. uri v ribniškem Gradu. V večer lahkotnih poletnih jazz ritmov nas bodo v okviru mednarodnega festivala Imago Sloveniae popeljali Katja Koren Jazz trio.

Jože Levstek o 1. Grajskem večeru 2015

Katja Koren

Glasba Katjo spremlja že vse življenje, prvi studijski posnetek pa je naredila pri sedmih letih. Kot osnovnošolka se je udeleževala različnih mednarodnih festivalov v Bolgariji, Rusiji, Makedoniji, na Hrvaškem, Danskem, Poljskem, v Maroku ipd., kjer je navduševala občinstvo in organizatorje. V tujini in tudi v Sloveniji (na tekmovanjih oziroma festivalih Melodije morja in sonca ter Korajža velja) je prepevala svoje pesmi, ki jih je izdala na promocijski zgoščenki z naslovom Prijateljstvo. Medtem je bila tri leta članica zbora Carmina Slovenica. Štiri leta se je učila igrati klavir na nižji glasbeni šoli v Slovenski Bistrici, pozneje pa je opravila še tri letnike saksofona, čeprav je vedno dajala prednost petju. Prva tri leta se je klasičnega in pop petja učila pri Nacetu Junkarju, potem pa je štiri leta znanje dopolnjevala pri Dadi Kladenik, ki ji je pomagala razširiti glasbeno obzorje in jo navdušila za jazz petje. Ker pa je Katja po duši upornica, je bila tri srednješolska leta tudi članica rock skupine G-spot, s katero so posneli nekaj avtorske glasbe in tri videospote. Po splošni maturi, ki jo je opravila po štiriletnem gimnazijskem programu Srednje šole Slovenska Bistrica, je opravila sprejemne izpite na Konzervatoriju za glasbo in igralstvo v Celovcu ter se vpisala na oddelek za jazz in pop petje, pozneje pa še na univerzitetni študij pedagogike, in to prav tako v Celovcu. Ob študiju je delala kot studijska pevka, poučevala je petje (eno leto tudi v glasbeni šoli Logatec) in kot glavna ali spremljevalna pevka sodelovala z različnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki v najrazličnejših glasbenih izzivih. Med njimi so Tabu, Maja Keuc, Nuša Derenda, Alenka Godec, Jure Ivanušič, Oto Pestner, Eva Boto, Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Hamo, Maya, Bilbi, Marko Črnčec, Igor Bezget, Vid Žgajner, Janez Skobe, Boštjan Grabnar, Doša, Mak Grgić, Christopher Cross, Jem Cooke, Musical Youth, Regina, Bele vrane, Big band RTV Slovenija, Big band Radlje ob Dravi, Špicikuc Orchestra, Andrej Šifrer, Anžej Dežan, Omar Naber, Alya, E.V.A., Samuel Lucas, Billysi, Andraž Hribar, Funk Connection, Yuhubanda, Natalija Verboten, Pika Božič, Andrej Šifrer, Interceptor, Trkaj, Eva Černe, Studiogrooves in mnogi drugi.

Leta 2005 se je udeležila pevskega tekmovanja Bitka talentov v oddaji Spet doma na TV Slovenija. Tako se je prvič predstavila širšemu občinstvu in zasedla tretje mesto. Leto kasneje jo je k sodelovanju na Slovenski popevki povabila skupina Yuhubanda. S skladbo Če je to slovo so zmagali po izboru občinstva, istega leta pa je z Anžejem Dežanom in s skladbo Mr. Nobody kot spremljevalna vokalistka odpotovala v Atene in zastopala slovenske barve na tekmovanju za izbor pesmi Evrovizije.

Dve sezoni je bila tudi članica hišnega orkestra Mali ekrani v glasbeni oddaji Parada na TV Slovenija (v letih 2010 in 2011), v maju 2011 pa je drugič odpotovala na Evrosong, takrat kot spremljevalna pevka Maje Keuc za pesem No one.

Tudi leta 2012 jo je pot peljala na Evrosong, takrat je z našo najmlajšo evrovizijsko predstavnico Evo Boto odpotovala v Baku, kjer je bila ena od petih spremljevalnih vokalistk za pesem Verjamem.

V februarju 2012 so Katji Marko Črnčec, Vid Žgajner, Martin Bezjak in drugi člani ekipe pomagali posneti in izdati debitantski pop album z naslovom Veš, kaj mislim? Na njem je enajst avtorskih skladb s pridihom funka in jazza. Album je izdala pri založbi Celinka. Po promociji albuma v klubu Cirkus je s svojim bandom, katerega člani so Marko Črnčec (klaviature), Teo Collori (kitara), Robert Jukič (bas) in Žiga Kožar (bobni), nastopala na odrih festivalov Godibodi in Poletna muzejska noč 2012.

Istega leta je sodelovala v velikem glasbenem ciklusu znanega slovenskega jazz glasbenika Igorja Bezgeta ” Pangea, ki se je odvijal na Jazz odru festivala Lent.

V letu 2013 je bila članica hišnega ansambla oddaje Moja Slovenija in delovala v zasedbi Okustični skupaj s Karin Zemljič in z Matetom Brodarjem. V tem letu je pričela dve zanimivi sodelovanji v želji po ustvarjanju glasbe. S Studiogrooves (producenta Fedja Juvan, Tim Bridges) se je podala v bolj soul vode, s producentoma Janezom Skubetom in Žigo Mrazom pa v bolj elektronsko obarvano glasbo.

V vseh teh letih je bila Katja gostja mnogih festivalov, kot so 50 let Slovenske popevke, Poletna noč in Slovenska popevka, gostja zabavnih oddaj na nacionalni televiziji (NOD, Nedeljsko popoldne, Ema, Ugani, kdo pride na večerjo, Spet doma).

Kot studijska pevka pa Katja ne snema samo avtorske glasbe, je tudi stalnica zvočne podobe za različne slovenske radijske postaje, kot so Radio Slovenia Internacional, Radio Antena, Radio Ena, Radio Center in Koroški radio.

V letu 2014 se je preselila v Los Angeles, kjer nadaljuje svoj študij (Santa Monica College), nastopa, ustvarja, poučuje in nabira nove glasbene izkušnje. V akustičnem vzdušju nastopa skupaj z vrhunskim kitaristom Makom Grgičem in glasbeniki, kot so Louis Von Taylor (Kool & The Gang), Del Atkins, Joel Scott, Darryl Crooks (Snoop Dogg, Ledisi), Eric Valentine in drugi.

Igor Bezget

Leta 1968 rojen kitarist in avtor. Že nekaj let zelo uspešno deluje na sceni improvizirane glasbe, jazza ter etno glasbe. Z glasbo se je začel ukvarjati v poznih najstniških letih kot samouk glasbenik – kitarist. Vpisal se je na Brucknerjev konservatorij Linz – Austria oddelek za jazz, kjer je kitaro študiral pri profesorju Petru Omari.

Trenutno študira indijsko glasbo pri Pt. Biswajit Roy Chouduryu in Pt. Suresh Talwalkarju.

Posnetih ima več kot 40 projektov avtorske glasbe v različnih glasbenih stilih znotraj jazza in svetovne glasbe. V projektih ali na jam sessionih je imel priložnost sodelovati s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki kot npr.: Lester Bowie, Reggie Workman,Pt Suresh Talwalkar, Gyan Singh, Sharat Srivastava, Prashant Triwedi, Billy Harper, Johnathan Blake, Doug Hammond, Chico Freeman, Frank Lacy, Viktor Wooten, Giovanni Hidalgo, Andy McKee, Damion Reid, Ken Vandemark, Hamid Drake, Michel Goddard, Bruno Cesselli, Ares Tavolazzi, Nicola Moresu, Marc Abrams, Zlatko Kavčič, Dejan Pečenko, Peter Ugrin, Ratko Divjak, Zoran Predin, Rok Golob …

Sodeloval je na različnih festivalih doma in v tujini. Dejaven je tudi kot studijski glasbenik, kot avtor scenske glasbe ter kot glasbeni pedagog in učitelj kitare na glasbeni šoli v Logatcu in Zasebni glasbeni šoli B.A.S.E.

Tadej Kampl

Delovne izkušnje je začel pridobivati zelo zgodaj, saj je že v srednji šoli opravljal počitniško delo v podjetju Hosting d.o.o. in igral v Pihalnem orkestru Ptuj. Tam se je navdušil za glasbo, ki je zaznamovala njegovo nadaljnjo pot.

V času srednje šole je sodeloval z mednarodno priznanimi slovenskimi glasbeniki, kot so: Igor Bezget, Marko Zaletelj, Dejan Pecenko, Dada Kladnik, Sebastijan Duh, Nino Mureškič. S temi izkušnjami se je vpisal na konservatorij za jazz-bass v Celovcu, kjer se je izobraževal pri prof. Uli Langhtaler. Hkrati je deloval na slovenskem glasbenem področju, kjer je sodeloval s  Karmen Stavec, Alenko Godec, New Swing quartetom, Black Balonom, Neisho, Zoranom Predinom, Vladom Kreslinom, Tera folkom, Nušo Derenda, Otom Pestnerjem, Magnificom, Slovensko filharmonijo, Canaflamenko, Kvartemom Bojana Zupančiča, skupino Glam … Trenutno  igra v ansanblu Papir, v bendu Maje Keuc – Soul Crew, z Jadranko Juras, z Marko Črnčec triom, Jure Pukl triom.

Med študijem se je izobraževal na jazz workshopih v Indiji in New Yorku. Udeleževal se je mednarodnih projektov, kjer je sodeloval s tujimi priznanimi glasbeniki, kot so: Archie Shepp (iz ZDA in je predstavnik in pionir zvrsti free jazz), HGM orchestra (Hrvatska glasbena mladež), Jonathan Blake (ZDA), Dennis Irwin (ZDA), Sharat Shriva Stava (Indija), Gjan Singh (Indija), Arsen Dedič, Dado Topič, Gibonni, Dave Libemann (ZDA), Pandit Suresh Talkawar (Indija, najbolj priznan tolkalist), Jonathan Powell (ZDA), Igor Lumpret (ZDA),  Herbert Pirker (AUT), Bernie Schimplsberger (AUT), Michi Erian (AUT), Erich Bachtragl (AUT), Lee Harper (ZDA), Justin Brown, Patetico.

Komentiraj