Izleti

S PD Ribnica na VELIKO RADUHO (2062 m)

Raduha in okoliški razgledi (foto: Zdenka MIhelič)
Raduha in okoliški razgledi (foto: Zdenka MIhelič)

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na
VELIKO RADUHO (2062 m)
v četrtek, 25. junija 2015 (praznik), ob 5. uri

Kdaj: v četrtek, 25. junija 2015 (praznik).
Odhod: ob 5. uri v Ribnici (avtobusna postaja pri cerkvi).
Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: Kmetija Bukovnik (1327 m).
Načrt poti: Kmetija Bukovnik (1327 m)–Koča v Grohotu pod Raduho (1460 m)–vzpon po zelo zahtevni poti–Velika Raduha (2062 m)–Koča na Loki (1534 m)–Durce (1910 m)–Koča v Grohotu (1460 m)–Kmetija Bukovnik (1327 m).
Zahtevnosti poti: ZELO ZAHTEVNA pot.
Čas hoje (okvirno):
– Vzpon: 3 ure. Sestop: 3 ure.
– Skupaj: 6–7 ur.
Opomba: Če se bomo odločili še za obisk Snežne jame (1556 m), bo tura 2 uri daljša.

Opis:
Velika Raduha je z višino 2062 m najvišji vrh Raduhe, pogorja ki se strmo dviga vzhodno od Robanovega  kota. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, se nam odpre čudovit razgled na najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih  Alp ter proti Olševi, Peci, Uršlji gori, Travniku in Komnu, Goltem ter večini vrhov nad osrednjim delom reke  Savinje. Velika Raduha je prvi dvatisočak Slovenske planinske poti (SPP). Z Velike Raduhe pada na severozahod  300-metrska stena, z Male Raduhe na sever pa malo krajša, ki pa je zaradi boljše skale med plezalci bolj  priljubljena in seveda tudi obiskana (plezalnih smeri je okoli 70). Na južnem delu gore so kraški pojavi: jame,  vrtače in kotliči. Znani sta Snežnica (ob markirani poti med Kočo na Loki in planino Javorje) in Snežna jama  (1556 m, ena najlepših visokogorskih jam v Evropi in najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji). Flora na Raduhi  je bogata, rastejo nasadi rumenih pogačic, dlakavega sleča, najdemo pa tudi sinjezeleni kamnokreč, Clusijev  svišč, lepi jeglič, Zoisovo zvončico, planike in druge gorske cvetlice. Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek  domov.

Točke Slovenske planinske poti: Koča v Grohotu (1460 m), Velika Raduha (2062 m), Koča na Loki (1534 m).
Potrebna oprema in dokumenti: Potrebna je vremenu in razmeram primerna planinska oprema, pohodniške palice, čelada, plezalni pas in samovarovalni sestav, osebni dokument, veljavna planinska  izkaznica (plačana članarina PZS) in varen korak.
Prijave z akontacijo: v torek, 23. junija, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 17 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Stane Babič, vodnik PZS (informacije na 041 415 398).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica

Komentiraj