Izleti

PD Ribnica vabi na 10. skupni pohod s PD Kočevje v Lienške Dolomite (Avstrija)

Seekofel (2.744 m)
Seekofel (2.744 m)

Kam: v Lienške Dolomite (Avstrija)
Kdaj: sobota, 9. avgust 2014, avtobusna postaja v Kočevju ob 3h, avtobusna postaja pri cerkvi v Ribnici ob 3.30
Info: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (041 222 358)

Planinsko društvo Ribnica vas skupaj s PD Kočevje ob 35-letnici PD Ribnica vabi na

10. skupni pohod, in sicer v Lienške Dolomite (Avstrija)
na SEEKOFEL (2.744m) ali LASERZWAND (2.614m)

sobota, 9. avgust 2014

Seekofel (2.744 m)

Seekofel (2.744 m)

Skupine:
A: Seekofel (2.744 m);
B: Laserzwand (2.614 m);
C: vzpon do koče Karlsbader Hütte (2.261 m).

Kdaj: v soboto, 9. avgusta 2014.
Odhod: avtobusna postaja v Kočevju ob 3.00, avtobusna postaja pri cerkvi v Ribnici ob 3.30.
Prevoz: organiziran, avtobusni prevoz.
Izhodišče poti: parkirišče na 1.610 m (pod kočo Dolomitenhütte, 1.620 m).
Zahtevnosti poti: A: ZELO ZAHTEVNA pot, ferata (zahtevnosti B/C, C). B: ZAHTEVNA pot. C: LAHKA pot.

Zahtevnost ture: Vzpon od izhodišča do koče Karlsbader Hütte je lahek.
Skupina A: Pot od koče do škrbine Ödkarscharte poteka preko melišča ter po skrotastem in gruščastem terenu. Na vrh Seekofla se bomo podali po zelo zahtevni zavarovani poti. Plezalna pot »Seekofel Klettersteig« je vzorna ferata težavnosti A, A/B in B, vzpon na Egger Turm pa nosi oznako C in C/B v spustu. Napredovanje po tej poti zahteva moč v rokah ter ravnodušnost do višine in izpostavljenosti. Na nekaj mestih so varovala prekinjena, tam bo potrebna še posebna previdnost, greben pred vrhom je nevarovan in našodran, vrh ni ravno prostoren.

Skupina B: Pot na Laserzwand je zahtevna tura. Strm vzpon po pobočjih malega Laserzwanda je mestoma izpostavljen ter nevaren za zdrs, na tem delu poti obstaja tudi zelo velika nevarnost padajočega kamenja. V zgodnjem delu je možna prisotnost snežišč. Zaradi strmega terena in nevarnosti padajočega kamenja je za udeležence obeh skupin obvezna uporaba zaščitne čelade, nujni so močni čevlji z dobro narebrenim podplatom. Udeleženci skupine A plezalni poti preko Egger Turma ne bodo kos v čevljih z mehkim podplatom. Za udeležence skupine A je poleg zaščitne čelade obvezna uporaba plezalnega pasu ter samovarovalnega kompleta. Priporočljiva je uporaba plezalnih rokavic, ki bodo varovale roke na jeklenicah ter pred ostrimi skalami. Prav bodo prišle tudi pohodne palice, ki bodo še posebej dobrodošle med sestopom. Pred soncem je nujna zaščita za kožo, oči in glavo.

Skupina C: Pot od izhodišča do koče Karlsbader Hütte je lahka, razen primerne obutve, primernih oblačil, pohodnih palic in zaščite pred soncem ni potrebne posebne opreme.

Načrt poti: Pot nas bo vodila skozi karavanški predor ter mimo Spittala po dravski dolini dalje v smeri Lienza ter Lavanta. Avtobus nas bo pripeljal do parkirišča (1.610 m), od koder bomo mimo koče Dolomitenhütte (1.620 m), ki jo bomo dosegli v nekaj minutah, pot nadaljevali do koče Karlsbader Hütte, ki leži 2.261 metrov visoko v slikoviti krnici poleg ledeniškega jezera Laserzsee. Tu se bomo razdelili v dve skupini:
Skupina A se bo od koče mimo jezera ter prek melišča povzpela do 2.596 metrov visoke škrbine Ödkarscharte, od tu dalje pa po zavarovani plezalni poti »Seekofel Klettersteig« na vrh 2.744 metrov visokega Seekofla. Do škrbine se bomo vrnili po poti vzpona z obvozom Egger Turma, ki ga bomo premagali med vzponom.

Skupina B se bo od koče spustila nekaj deset višinskih metrov ter pot nadaljevala s sprva zložnim vzponom v prečenju pobočij ter dalje s strmim vzponom po pobočjih malega Laserzwanda. Strma pot se bo nadaljevala vse do razpotja pod Roter Turmom, od tod dalje pa bo potekala po zložnejšem terenu do sedla med malim Laserzwandom in vrhom Schöttnerspitze ter preko pobočij slednjega proti vrhu Laserzwanda.

Skupina C: Za udeležence, ki jih ne bi pritegnil vzpon na katerega od vrhov, obstaja opcija lahke poti od izhodišča do koče Karlsbader Hütte (2.261 m) v slikoviti krnici poleg ledeniškega jezera Laserzsee. Previden, varen korak je naše vodilo. Na vrhu smo šele na polovici poti, naš cilj je varen sestop in povratek domov.

Potrebna oprema in dokumenti:
Osebna oprema: – nahrbtnik, visoki, čez gleženj segajoči planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom, vremenu primerna oblačila, vetrovka, kapa in rokavice (za skupino A priporočljive tudi plezalne rokavice), sončna očala, sončna krema, pokrivalo, osebni dokument, veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS za tekoče leto),
tehnična oprema: – zaščitna čelada (za skupini A in B),- plezalni pas (za skupino A),- samovarovalni komplet (za skupino A), pohodne palice (za vse skupine).

Hrana in pijača: Med potjo bosta hrana in pijača iz nahrbtnika. Po sestopu z vrha se bomo lahko okrepčali v koči Karlsbader Hütte.
Prijave z akontacijo: v torek, to je 5. avgusta, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 25 EUR se plača ob prijavi.
Informacije: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (041 222 358).

Komentiraj