Izleti Zanimivosti

LABIRINT BLED – Tematski park v naravi

Labirint Bled lokacija

Labirint Bled lokacija

Bled – V svetu so vse bolj popularni koruzni labirinti, ki nudijo zabavo za vso družino. Turistično društvo V NARAVI je razvilo nadgradnjo obstoječih koruznih labirintov, saj smo poleg koruznega labirinta vključili še interpretacjo gozda in travnika na zanimiv ter poučen način. Takšna oblika parka v naravi je edinstvena celo drugje po svetu. Ljudje so nad Labirintom Bled neverjetno navdušeni, saj kaj takšnega niso videli še nikjer celo na celem svetu.

LABIRINT BLED je zabavno poučni park, sestavljen iz KORUZNEGA, GOZDNEGA in TRAVNIŠKEGA LABIRINTA, kjer spoznate naravo na zabaven in didaktičen način. Razprostira se na površini dveh hektarjev, le 100m od jezera Bled pod Blejskim gradom. V parku najdete poleg informativnih tudi interaktivne točke, kar pripravi obiskovalca do tega, da narave ne samo spozna, ampak jo tudi občuti.

Za več informacij pišite na elektronsko pošto 123luka@gmail.com ali kličite na številko 031 303 509 (Luka Kastelic) ali 041774004 (Bojan Gogala)

TEMATSKI PARK LABIRINT BLED (Luka Kastelic in Bojan Gogala)

Idejna zasnova koruznega labirinta izhaja iz diplomskega dela Luke Kastelica, ki je diplomiral na Visoki šoli za turizem. V diplomski nalogi je natančno raziskal koruzne labirinte po svetu in kasneje želel idejo udejanjiti pri nas. Bojan Gogala je diplomiral na Visoki šoli za podjetništvo in skupaj sta se odločila, da bosta poiskala primerno lokacijo, ustanovila turistično društvo V naravi in pridobila dovoljenja za samo izvedbo.

Luka je svojo idejo koruznega labirinta dopopolnil še z dodatnima področjema kot sta gozd in travnik. Tako je nastal na dveh hektarjih površine obsežen tematski park z imenom Labirint Bled, v katerem se obiskovalci sprehajajo po koruznem, gozdnem in travniškem labirintu.

Obiskovalci parka tako na zanimiv način, narave ne samo spoznajo, ampak jo tudi občutijo, saj so v parku informativne in interaktivne točke, ki pripravijo obiskovalca, da aktivno sodeluje pri spoznavanju narave. Preko nekaterih interaktivnih točk spoznavajo tudi sebe, saj izboljšujejo orientacijo, kreativnost ali spoznavajo izgled gozda v pogledu optične iluzije. Za nekaj interaktivnih točk smo dobil navdih v ”Parku občutij” iz Avstrije s katerim sodelujemo v smislu izmenjave idej.

Pri postavitvi parka smo upoštevali načelo, da čim manj posegamo v naravno okolje in tako narave ne spreminjamo, zato smo večinoma uporabljali naravne materiale kot sta kamen in les.

Pri proučevanju različnih primerov prakse interpretiranja narave smo ugotovili, da so v večini načini za obiskovalce nezanimivi, saj gre za suhoparno nizanje podatkov o naravi. Takšnemu načinu interpretiranje narave smo se želeli izogniti, zato smo pedagoški proces povezali z zabavo, kar se je izkazalo za zelo primeren način interpretacije. Tako smo približali Labirint Bled vsem ciljnim skupinam, od najmlajših do najstarejših.

Tematski park Bled je nastal z veliko ljubeznijo do narave, željo obuditi v obiskovalcih navdih, da je narava pomemben del našega življenjskega okolja.
Labirint Bled je edinstven, podobnega parka ni nikjer na svetu, razen pri nas, na Bledu. Obiščete ga lahko od začetka junija do konca septembra.

Vljudno vabljeni v naravo!

Da bi si bolj nazorno predstavljali, kako Labirint Bled izgleda, si oglejte fotografije parka in zemljevid lokacije s parkiriščem, ki je pod gradom, do katerega pridete tako, da pri stadionu zavijete po edini cesti za na grad in pod picerijo Matjaž najdete veliko makedamsko parkirišče pri katerem pustite vozilo in se peš sprehodite 50 m proti jezeru, navzdol po makedamski poti. Pot bo označna s smerokazi (rumenimi puščicami z napisom Labirint Bled).

FOTO (TD v Naravi)

1 komentar

  • Plevelnata njiva ovsa,to ni niti podobno labirintu,zgledujte se po tujini,naj bo vse urejeno in ne samo hišica za prodajo kart.Pa še to,ko je sušno obdobje se polje da zaliti ali namakati,saj je voda 100m stran.Sramota ne pa labirint.

Komentiraj