Izleti Zanimivosti

Kaj pravi Lonely Planet o Sloveniji?

Blejski otok

Blejski otok

“Miš, ki rjove.” S temi besedami so pri popotniški bibliji Lonely Planetu opisali Slovenijo, o kateri povedo, da je velika komaj za polovico Švice, da pa velikost več kot nadoknadi z drugimi dobrinami.

“Slovenija si je od svoje neodvisnosti leta 1991 pridelala veliko oznak: ‘Evropa v malem’, ‘Sončna stran Alp’, ‘Zelen košček Evrope’ … in čeprav morda zvenijo kot reklamne krilatice iz turističnih brošur, vse držijo,” piše Lonely Planet.

Ob tem vodič izpostavlja plaže, zasnežene gore, z vinogradi porasle griče in prostrana polja sončnic. Pa gotske cerkve, baročne palače, zgodovinske gradove in secesijske meščanske hiše … “Slovenija nudi več raznolikosti kot kar nekajkrat večje države.”

In še: “Njena neverjetna podnebna mešanica prinaša tople sredozemske sapice do vznožja Alp, kjer lahko celo poleti sneži. Z več kot polovico svojega površja, prekritega z gozdovi, je Slovenija resnično ena najbolj zelenih držav na svetu – in v zadnjih letih je postala tudi igrišče Evrope.”

Največji zaklad: Ljudje
Pri Lonelyju menijo, da so med največjimi zakladi Slovenije vseeno kar Slovenci sami – “gostoljubni, velikodušni, poligloti, odprtega duha”. “Kar se zadeva njih, čustveno, duhovno, niti geografsko ne živijo v vzhodni Evropi – njihov dom je v samem srcu celine.”

[oglas tip=”180×150″]Pri spletnem opisu Slovenije, “znane po lipicancih, pršutu, Blejskemu jezeru in smučanju”, so izpostavljene fotografije Julijskih Alp, Zmajskega mosta, Bleda, Pirana in nabrežja Ljubljanice. Ob tem priporočajo treking po Sloveniji, ki ga združite še s Hrvaško, pa pohod po Julijskih Alpah in obisk “svetovno znane” Postojnske jame.

Od jezer do zgodovine
Spodaj objavljajo še svoj izbor “top 12 destinacij” v Sloveniji. Na prvo mesto so postavili Bohinjsko jezero (“Idilično, neokrnjeno alpsko jezero pod Triglavom”), na drugo Logarsko dolino (“Najlepša alpska dolina s prostranimi livadami, obrobljenimi s skalnatimi vrhovi”), na tretje Šempeter (“Skoraj popolnoma ohranjena rimska nekropola”).

Sledijo vas Bogojina s Plečnikovo cerkvijo, Ptuj, samostan Pleterje, Adlešiči (“Ljudsko srce Slovenije”), Kočevski Rog (“Deviški gozd, po katerem tavajo medvedi in duhovi partizanov”) in Ljubljana. Dvanajsterico zaključujejo Predjamski grad, Škocjanske jame in partizanska bolnica Franja.

Vir: rtvslo.si, K. S.

Komentiraj