Črna kronika

27-letnik oškodoval podjetja in posameznike za 52.000 €

Plačevanje na roko

Ovadeni se je izogibal plačilom

Ribnica – Policisti Policijske postaje Ribnica so podali kazensko ovadbo zoper 27-letnega moškega iz okolice Divače zaradi suma, da je storil več kaznivih dejanj poslovne goljufije, kršil temeljne pravice delavcev, ogrožal njihovo varnost in goljufal.

Moški se je lani dogovoril z investitorji za izgradnjo treh stanovanjskih hiš v okolici Ribnice. Za izvedbo del so sklenili pogodbe, investitorji pa so mu izročili dogovorjeno vsoto, ki jo je zahteval za določene gradbene faze.

Za izvedbo projektov se je 27-letnik dogovarjal z več podjetji in obrtniki, ki so z deli tudi pričeli, on pa svojih obveznosti ni poravnaval v dogovorjenih rokih oziroma v roku zapadlosti izstavljenih računov. pri tem pa je navajal različne razloge za nadaljnjo odložitev plačila.

Podizvajalci so zaradi neplačila prenehali z deli na objektih, a je moški zgolj poiskal druge, ki pa jim prav tako ni poravnaval dogovorjenih obveznosti. V določenih primerih jim je, ko so ga na dolgove opomnili, tudi grozil.

Osumljeni je za potrebe vodenja gradbišča in koordinacijo za nabavo materiala sklenil ustni dogovor s posameznikom, ki mu je obljubil, da ga bo zaposlil in uredil pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Kljub prošnjam in opozorilom tega ni storil, niti zaposlenemu ni izplačal plač po dogovorjeni urni postavki ter ostalih stroškov.

Januarja letos je z lažnim prikazovanjem dejanskega stanja dolgov podjetje prodal državljanu Makedonije s stalnim bivališčem v Sloveniji.

S kaznivim dejanji (osem primerov poslovne goljufije, dva primera kršitve temeljnih pravic delavcev, dva primera ogrožanja varnosti in en primer goljufije) je oškodoval posameznike, podjetja in obrtnike za okrog 52.000 evrov.

Osumljeni je bil s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Vir: delo.si

Komentiraj