Ribnica

Sprejet odlok o ustanovitvi Javnega zavoda Rokodelski center – zavod za rokodelstvo muzejstvo in galerijo

Ministrica za kulturo, Majda Širca

Ministrica za kulturo, Majda Širca

Ribnica – Ribniški občinski svet je sprejel odlok o ustanovitvi Javnega zavoda Rokodelski center – zavod za rokodelstvo muzejstvo in galerijo.
Slednjemu se bosta priključila galerija in muzej, sicer hčerinski enoti že dalj časa vsem poznanega Javnega zavoda Miklova hiša. Ta bo v novi organiziranosti zadržal le knjižnico in kot vse kaže tudi muzejsko trgovino, ki že več kot dve leti deluje v okviru Turistično informacijskega centra.

Galerija in muzej bosta svoje prostore sicer obdržali na sedanji lokaciji, torej pod streho Miklove hiše, nove (dodatne) prostore pa bosta dobila v Rokodelskem centru, ki te dni dobiva dokončno podobo. Lokalni Rokodelski center in njegova vsebina so vse od pobude za njegovo ustanovitev, sprva s pridevnikom nacionalni, dodobra razklali člane občinskega sveta. Medtem ko sta SDS in NSi ves čas brez rezervno podpirala ta projekt, so SLS, SD in LDS na drugi strani občinski upravi in županu očitali, da jim zdaj voda teče v grlo, saj jim ni uspelo v Rokodelski center privabiti ribniške izdelovalce suhe robe in lončarje, ki bi v tamkajšnjihi prostori prikazovali svoje ročne spretnosti. Zato skušajo to vrzel zapolniti z muzejem in galerijo, ki je ena najbolj prepoznavnih v Sloveniji.

Na njihovo stran se je, vsaj sodeč po izjavah, ki jih je podla ob zadnjimi obisku v Ribnici, postavila tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Boji se, da ne bo Rokodelski center posrkal tiste dejavnosti, ki tukaj živijo avtohtono iz preprostega razloga, da mora tam, torej v centru, nekaj biti.

ZVOK: Ministrica za kulturo, Majda Širca

Vir: radiokrka.com

Komentiraj