Zanimivosti

Takole vas goljufajo na Facebooku!

Zuckerberg trdi, da Facebook povečuje varnost, na drugi strani pa zagovarja vse manjšo zasebnost profilov.

Mark Zuckerberg

Facebook je postal raj za prevarante, razkriva najnovejše poročilo o spletni varnosti. Medtem ko se mnogi tega zavedajo, si drugi zatiskajo oči pred nevarnostmi, ki tam prežijo na uporabnike, so še zapisali avorji poročila iz družbe Sophos Security.

Facebook je postal poln lažnih vprašalnikov, aplikacij, ki niso tisto, kar so videti na prvi pogled in lažnih povezav na dvomljive strani. Postaja pa vse huje, saj so zlikovci vse bolj pretkani, zato uporabniki vse težje ugotovijo, kdaj jih vlečejo za nos. Večina tovrstnih potegavščin je namenjenih temu, da si nepridipravi tako ali drugače polnijo žepe – ponavadi na račun klikov. A to je zelo mila oblika zlorabe uporabnikov. Večja težava so zlikovci, ki upajo, da jim bo lepega dne uspelo sprazniti še vaš bančni račun. Tako zbirajo vaše osebne podatke, ki jih puščate na profilu. Pa še kje drugje …

Pri Sophosu izpostavljajo predvsem tri načine goljufanja Facebook uporabnikov:

‘Likeme’ črvi. Prevaranti postavijo lažno stran z naslovom, ki obljublja veliko. Na primer ‘Policisti zaprli dekle potem, ko so prebrali njen status na Facebooku’. Se sliši zanimivo? Brez težav bodo našli več tisoč ljudi, ki bodo odkljukali ‘všeč mi je’ in kliknili. In obisk strani prinaša zaslužek.

Potegavščine z lažnimi vprašalniki so podobna zgodba. Privabijo vas s ‘super sočno zgodbo’ tipa ‘Ups! Poglejte, kaj je naredila v šoli, potem ko so jo izključili!’ Da bi lahko prebrali zgodbo, od vas zahtevajo, da kliknete ‘všeč mi je’, nato pa na hitro izpolnite še kratek vprašalnik. Prvič so na vaš račun zaslužili, ker ste izpolnili vprašalnik, zdaj pa bodo ‘ponudbo’ poslali še vsem vašim prijateljem.

Lažne aplikacije. Hočete videti, kdo vse si je ogledal vaš profil? Ne, ne morete! A, našli ste aplikacijo, ki trdi drugače? Že mogoče, a v resnici ne deluje, ampak je spet namenjena temu, da se naseli na vašem profilu, po tem ko ste seveda vi znova izpolnili še en vprašalnik, in se razpošlje še vašim prijatelje.

Pri Facebooku sicer trdijo, da se je ob povečanem številu prevarantov in vdorov, povečala tudi učinkovitost boja proti njim. Še posebej učinkoviti so bili pri tožbah proti nekaj ‘spammerjem’, ki so razpošiljali nadležna sporočila.
A na drugi strani so prevaranti, ki se ne bodo kar tako odpovedali zaslužku, ki ga prinašajo kliki ali druge prevare. In če bo Facebook zares še povečal dostop aplikacij do naslovov in telefonskih številk uporabnikov, bodo ti še bolj na udaru, svarijo poznavalci spletne varnosti.

Varovanje podatkov tako v vsakem primeru ostane naloga vsakega posameznika, kajti nikogar drugega ni, ki bi ga morala vaša varnost na spletu skrbeti toliko kot vas same.

Carnegie Mellon zato svetuje, da na Facebook nikoli ne objavite naslednjih podatkov:

Datum in kraj rojstva. To sta podatka, ki pogosto služita tudi kot vaše geslo za takšne ali drugačne podatke.

Kam in kdaj greste na počitnice. Zdaj roparji potrebujejo samo še naslov – pa tudi tega ste skoraj zagotovo že objavili.

Osebna priznanja. Sovražite šefa, službo, lagali ste pri davčni napovedi? Obdržite raje zase.

Gesla. Ob vpisu v takšne ali drugačne spletne servise, pogosto obstajajo ‘varnostna vprašanja’ – ime vašega psa, dekliški priimek matere … Povsod si izmislite kaj novega, norega in predvsem kaj takšnega, kar nikjer ni vaše dostopno geslo.

Škodljive navade, razvade, razvrat. Pijete, kadite kot dimnik, smučate kot nori, radi izzivate usodo? Spletni portal Insure.com je objavil poročilo o tem, da zavarovalniški agenti po novem preverjajo tudi Facebook profile in iščejo neumnosti, ki jih počnejo klienti – da bi zvišali premije ali preklicali izplačila. Zaenkrat so precej neučinkoviti, a tehnologija brskanja po profilih, je vsak dan bolj učinkovita.

Vir: cekin.si

Komentiraj