Velike Lašče

Medvedka napadla sprehajalko v bližini Velike Slevice

medved

medved

Velike Lašče – Včeraj, 23.5.2012 okrog 12. ure je v bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče  medvedka napadla 53-letno žensko, ki se je sprehajala s psičkom. Žensko so zaradi poškodb najprej odpeljali v ambulanto v Velikih Laščah, kjer so jo oskrbeli, potem pa so jo odpeljali naprej v Klinični center Ljubljana. Medvedka je žensko lažje poškodovala, vendar bo ostala na opazovanju, po neuradnih informacijah zaradi poškodb glave.

Na težave z medvedi, ki hodijo v neposredno bližino naselij in tudi v vasi, v občini Velike Lašče opozarjajo že več let. Pred desetletjem ni bilo medvedov, ki bi obiskovali vasi. Zadnja leta se je to spremenilo.

»V zadnjih dveh, treh letih so prebivalci naše občine opazili medvede v kar 30 naseljih,« pravi Anton Zakrajšek, župan Velikih Lašč, ki še dodaja: »Medved je zver, ki ne spada v kulturno krajino, medved spada v neokrnjeno naravo

Zakrajšek zato zagovarja stališče, da naj se stroka izjasni, kolikšno število medvedov bi zadostovalo za ohranitev te vrste oziroma za takšno število medvedov, da ne bi več hodili v vasi.

»Medveda ne smemo obravnavati sanjaško, ampak moramo z njim gospodariti,« je prepričan tudi Ciril Štrumbelj, lovec in upokojeni gozdar, ki je dolga leta vodil Lovišče s posebnim namenom Medved. Velika napaka je, če bi želeli, da medved živi tudi v kulturni krajini, je prepričan Štrumbelj, saj je medved predvsem zver, ki potrebuje obširne gozdove oziroma ohranjeno naravo, kjer sta mir in ni ljudi. »Nekoč so bila mrhovišča, ki so zadrževala medvede daleč od naselij in tudi konfliktov je bilo manj,« pravi Štrumbelj, prepričan, da je bila leta 2004 narejena velika napaka, ko so se mrhovišča ukinila in so medvedje začeli iskati hrano tudi po vaseh.

Po uradnih podatkih naj bi bilo v Sloveniji 440 medvedov, kar je enkrat več kot pred dvema desetletjema, ko je bilo medvedov 250 oziroma leta 1957, ko je bilo medvedov 150.

Vir: delo.si

3 komentarji

 • Metka Starič iz zavoda Parnas, ki mu je skupaj s štirimi partnerji, Zavodom za ekologijo 2001, Fotografskim društvom Grča, Rokodelskim centrom Ribnica in društvom Ekologi brez meja uspelo na Leaderjevem razpisu pridobiti denar za projekt, vreden 57.000 evrov,torej za projekt mednarodna konferenca Evropska prestolnica rjavega medveda septembra v Ribnici »Smo evropska prestolnica medvedov«, je še letos dejala da je medved eden od simbolov območja od Turjaka do Kolpe. To pa še ni razumljeno kot prednost, čeprav bi morali imeti prebivalci zaradi sobivanja z medvedom po mnenju Staričeve boljše pogoje za življenje. Ta prednost se torej uresničuje?
  Zveni lepo, zelo lahkotno, a v praksi zelo neodgovorno!

 • Projekt “Medved naš vsakdanji”, samo kje, menda ne na domačem dvorišču in na sprehodu?

 • Na tej točki se je treba vprašati: zakaj je sploh v Sloveniji toliko (preveč) zveri? Ali res zaradi varovanja narave?
  Ne. Medvedje v Sloveniji so predvsem zaradi koristi slovenskih bogatašev. Slovenski bogataši so dejansko jara gospoda. Jara gospoda pa hoče imeti atribute bogastva. Eden od atributov so tudi lovske trofeje. Medved je prvovrstna trofeja.
  Drug, ne nepomemben razlog pa je sodomija. Po aferi bulmastifi je to popolnoma jasno. Bogati brezdelneži si ne morjo več izmisliti novih in novih vrst zabave. Spolno izživljanje z živalmi je nekaj, kar tem gospodom (in gospem!) nudi malo užitka, ki ga iščejo in iščejo pa ga ne najdejo.

  Mali slovenski človek pa vse to mirno prenaša. Naivni celo verjamejo zgodbi o cesarjevih novih oblačilih ali zgodbi o nujni prisotnosti zveri v našem okolju. Le zgodba o cesarjevih novih oblačilih je.
  Čas je, da nekdo reče: cesar je nag.

Komentiraj