Utrip časa

Letalski napad na Ribnico pred 75-leti (19.4.1945)

SAAF-NAPAD RIBNICA-HROVAČA, 19.4.1945
SAAF-NAPAD RIBNICA-HROVAČA, 19.4.1945

V četrtek, 19. aprila 1945 ob 12.uri in 39 minut, je Ribnica doživela zadnji letalski napad v II. svetovni vojni. Cilj napada so bile nemške in domobranske enote, oziroma objekti, v katerih so imeli ti svoje sedeže ali pa prebivali. Dolgo je med ljudmi veljala razlaga, da so omenjeni napad izvedla letala in posadke novonastalega jugoslovanskega letalstva, poimenovali so jih Titovci. Posebej zanimiva je bila razlaga, da je med njimi bil tudi domačin in to povezovali z njegovo »zaslugo« poškodovanje posameznega objekta.

BEAUFIGHTER

BEAUFIGHTER

Na forumu vlaki.info s je pred časom bila objavljena slika, ki jo je naredilo letalo ob napadu na železniško postajo Šmartno  pri Sevnici. Povezava je  pripeljala do spletne strani, ki je predstavila južnoafriškega pilota Ernesta Wedella, kateri je bil pripadnik 16. Skvadrona SAAF ( South Africa Air Force- Južnoafriških letalskih sil). Omenjeno enoto in pa 19. Skvadron  so sestavljala dvomotorna letala Beaufighter, ki so z letališča  Biferno v Italiji poletela na številne akcije tudi na področju Jugoslavije. Dvomotorno letalo s posadko, ki sta jo sestavljala pilot in navigator ter po potrebi strelec na vgrajenem premičnem mitraljezu, je bilo razvito tik pred začetkom vojne. Značilnost letala kot težkega lovca je izpolnjevala dane naloge, saj je konstrukcija in okretnost v zraku ter   velik doseg , 2800 km,omogočala  uporabo za dnevne in nočne akcije tudi na področju Jugoslavije. Vzdržljivost, izredno močna oborožitev, sposobnost, da nosi bombe, rakete ali celo torpedo, so omogočale izpolnitev različnih zadolžitev.  Mitraljezi in top, vgrajeni v krili letala, 8 raket RP-3, težke 27 kg ali dve letalski bombi, so bila njegova standardna oborožitev. Globoki in hitri prodori v sovražnikovo notranjost so zagotavljali uspešne akcije.  Letala, ki so sodelovala v napadu na Ribnico so bila model  MK X, ki je nosil 8 nevodenih raket RP-3. Zato je njihovo delovanje  na področju Slovenije zajemalo napade na postojanke, vlakovne kompozicije, železniško infrastrukturo ter tudi na ladje v Jadranskem morju. Nam najbolj znan je zračni posnetek letala, ki je narejen v trenutku raketiranja ob napadu te enote na Žužemberk.

Napad na Ribnico, 19.4.1945

Napad na Ribnico, 19.4.1945

Posledice napada na Ribnico so bile dokumentirane s posnetki, ki jih je 15. maja 1945, slab mesec po njihovi akciji, naredil ribniški fotograf Jože Divjak. Del poškodb je bil tudi posledica predhodnih različnih napadov, vendar je ta zadnji  pustil najbolj vidne poškodbe. Tako je zgorela streha in zvonika ribniške cerkve. Strelivo v letalski oborožitvi je vsebovalo tudi krogle  s fosforjem, ki so z žarjenjem  omogočale pilotu spremljati smer streljanja. Pri streljanju na zvonik cerkve, v katerem so branilci imeli mitraljez, je bila zadeta streha, ki je zgorela. Prav tako pa je s kočevske strani v cerkev priletela raketa, ki je prebila zid cerkve, vendar k sreči ni eksplodirala. Uničeni pa so bili objekti v samem središču Ribnice. Na posnetku, narejenem s kamero v nosu letala kapetana Ernesta Wedella, je vidno, da je sprožil vseh osem raket v smeri Klunove hiše, ki pa je ni zadel. Vse rakete so končale na travniku med žago in hišo. Očitno je bila cilj Ramorjeva hiša, v kateri so bili nemški oficirji, ali pa hiša, imenovana internat, v kateri so bili domobranci.

SAAF PRED LETALOM BIFERNO, 14.8.1944

SAAF PRED LETALOM BIFERNO, 14.8.1944

Po izvedeni akciji je vodja operacije napisal poročilo iz katerega je razvidno, da je iz Biferna ob 10. uri poletelo 11 letal, od katerih so tri letala napadla Dvor, ostalih osem pa je napadlo Ribnico, ki sta bili obe pod nadzorom sovražnika. V poročili za Ribnico piše, da je oborožitev posadke v Ribnici bila sestavljena iz protiletalskih topov ter mitraljezov. Dvor so dosegli ob 12. uri 35 minut in sprožili 24 raket na posamezne določene cilje. 8 letal je poletela nad Ribnico in jo doseglo ob 12. uri 39 minut. Dosegli so 57 neposrednih zadetkov, objekte železniške infrastrukture in posamezne tovornjake. 3 tovornjaki so bili pri tem uničeni. Cerkev ter bližnje stavbe in dve lopi za lokomotive so bile zelo poškodovane. V področju tarč so bili opaženi številni topovi in MG (mitraljezi-op.DD)

Vremensko poročilo: vidljivost 15 milj, oblačnost 3-6/10 ( delno oblačno) Cirussi ( koprenasti oblaki na velikih višinah-op.DD) na višini 20.000 čevljev

Ostali del poročila navaja poimenski seznam udeleženih posadk ter še nekaj manj pomembnih podatkov.

Tinux le Roux pri Pildarju 2017

Tinux le Roux pri Pildarju 2017

Leta 2017 je avtor internetne strani  (SAAF WW2 HERITAGE SITE –s te strani so tudi fotografije) južnoafričan Tinux le Roux, s soprogo obiskal posamezna mesta na Hrvaškem in v Sloveniji ter to predstavil na svoji strani ( VISIT TO CROATIA AND SLOVENIA SAAF WW2 TARGET SITE). Oglasil se je tudi v gostilni Pri Pildarju in se slikal z Urbanom Pelcem. Vso svojo pot z obiskom posameznih mest napadov je na voljo na omenjeni internetni strani. Na omenjenih straneh so številni letalski posnetki Ribnice, ki so dokument časa, kažejo Ribnico iz ptičje perspektive, hkrati pa tudi drugih številnih krajev  trenutek preden se je podoba teh  spremenila.

 

Daniel Divjak

Komentiraj