Šport

Ribnčan Tomaž Klemen je na EP v kegljanju za gluhe postal evropski podprvak

Od 8.do 13. maja 2023 je v Nemčiji v kraju Straubing potekalo EP v kegljanju za gluhe in naglušne. Sodelovalo je pet reprezentanc in sicer: Avstrija, Češka, Hrvaška, Slovenija in kot domačini Nemčija, ki je nastopala z dvema ekipama tako v moški kot ženski konkurenci.

Slovensko reprezentanco sestavljajo: Branko Srdan iz DGN Ljubljana, Gregor Skalicky iz DGN Posavja, Tomaž Klemen, Rado Selan in kot vodja Aleš Peperko vsi trije iz DOOS Celje Ženske ekipe pa žal nimamo, kar bi hkrati izkoristil ,kot vabilo za vse naglušne in gluhe, da se nam pridružijo.

8. maja je bila svečana otvoritev prvenstva in po programu bi morale biti tudi kvalifikacije sprinta, vendar zaradi odpovedi Srbije, jih je organizator prestavili na 10.maja.

9. maja je bil prvi tekmovalni dan in sicer ekipna tekma. Ekipa je sestavljena iz petih tekmovalcev in za skupni rezultat se štejejo štirje najboljši rezultati tekmovalcev.Nastopili smo v naslednji postavi z naslednjimi rezultati:
Branko Srdan 494
Gregor Skalicky 571
Rado Selan 529
Aleš Peperko 572
Tomaž Klemen 530

Vrstni red po ekipni tekmi je bil sledeč:
1 . Nemčija1 2244
2. Avstrija 2232
3. Hrvaška 2212
4. Slovenija 2202
5. Češka 2093
6. Nemčija2 2081

Pri ženskah pa tekmujejo 3 tekmovalke, šteje se rezultat dveh najboljših in vrstni red je bil sledeči:
1. Hrvaška 1069
2. Nemčija1 1048
3. Nemčija2 988
4. Avstrija 907

Po tekmi je bilo seveda čutiti razočaranje, kajti z malo boljšo igro in več sreče bi lahko osvojili medaljo.

10. maja je bil dan namenjen disciplini sprint. Najprej so tekmovalci odigrali kvalifikacije, kjer je od 33 tekmovalcev izpadel le en tekmovalec.

Branko Srdan, Rado Selan, Aleš Peperko in Gregor Skalicky so se suvereno prebili v nadaljevanje, medtem ko je Tomaž Klemen skozi šivankino uho prestopil prag in kot 32 se uvrstil na tekmo.

V prvem krogu sta Rado Selan in Branko Srdan izgubila preostali trije pa napredovali.
V drugem kolu je Gregor Skalicky izgubil po dodatnih metih in sicer 20-21 proti hrvaškemu nasprotniku, Aleš Peperko in Tomaž Klemen pa z zanesljivo igro nadaljevala v tretji krog.
V tretjem krogu sta oba dobila nasprotnika iz Nemčije, ki sta bila poleg igralca Crvene Zvezde Željka Miličeviča glavna kandidata za medalje.

Tomaž Klemen je suvereno zmagal 2-0, Aleš Peperko pa je po dodatnih metih napredoval. V pričakovanju je bil slovenski polfinale, kar je pomenilo tudi najmanj eno medaljo.

V polfinalu sta se udarila med seboj in po dodatnih metih je zmagal Tomaž Klemen.
Takoj je sledila tekma za tretje mesto, kjer je Aleš Peperko pokazal trdnost in psihično stabilnost, ter po dodatnih metih premagal že prej omenjenega Željka Miličeviča, ki igra za Crveno Zvezdo

Sledil je veliki finale, boj je bil izenačen do zadnjega meta in sicer odločali so dodatni meti, kjer je več sreče imel Voran Josef iz Nemčije, ki je zmagal z 18-17.

Vrstni red sprinta:
1. Voran Josef Nemčija
2. Tomaž Klemen Slovenija
3. Aleš Peperko Slovenija
4. Željko Miličević Hrvaška

12. maja se po dnevu počitka nadaljuje EP za gluhe v nemškem Straubingu.
Najprej so odigrali kvalifikacije. Nastopilo je 15 dvojic, med njimi tudi dve iz Slovenije. Dvojici v reprezentanci sta bila sestavljena glede na rezultate iz ekipne tekme. Prva dvojica sta bila Aleš Peperko in Gregor Skalicky drugi pa Tomaž Klemen in Rado Selan. V kvalifikacijah sta dosegla 4. in 5. rezultat, kar je že po malem dišalo na četrtfinalni slovenski dvoboj. Prva sta za nasprotnika dobil dvojico iz Češke, drugi pa iz Avstrije. Oba para sta zmagala in se uvrstila v četrt finale. Tam sta se slovenski dvojici udarili med seboj in po dodatnih metih sta zmagala Aleš Peperko in Gregor Skalicky z rezultatom 22-20. Nato je sledilo polfinale, kjer so vse dvojice odigrale dodatne mete. Gregor in Aleš sta se borila proti Nemcema in nesrečno izgubila po dodatnih metih z rezultatom 17-23.

V malem finalu pa sta zopet igrala proti Nemcema in po dodatnih metih izgubila 21 – 28 in zasedla nehvaležno 4. mesto.
Tudi veliki finale je bil zelo ogorčen in po dodatnih metih je zmagal odšla na Hrvaško

Vrstni red je bil tako sledeči:
1. Hrvaška
2. Nemčija
3. Nemčija
4. Slovenija

Prav tako so se za odličja v isti disciplini borile ženske in vrstni red je bil sledeč:
1. Hrvaška
2. Nemčija
3. Nemčija

13.maja je bilo na vrsti tekmovanje posamezno, ki je hkrati štelo tudi za kombinacijo.
Najprej je na steze šel Branko Srdan, ki nikakor ni našel pravega ritma in končal pri 448 podrtih kegljih.
Za njim sta na steze odšla Rado Selan in Tomaž Klemen. Rado Selan je podrl solidnih 509 kegljev. Tomaž Klemen , ki mu igra na dveh stezah ni stekla, kot je želel je v naslednjih dveh postavil zelo visoko lestvico s podrtimi 572 keglji in ostal nepremagan še naslednja dva bloka tekmovalcev, ko ga je premagal Čeh Findejs z podrtimi 586 keglji.

V predzadnjem bloku je nastopil Gregor Skalicky in pokazal takoj na začetku pravo igro, ki jo je držal do konca in z 593 keglji prevzel vodstvo tako posamezno, kot tudi v kombinaciji.

V zadnjem bloku, kjer so nastopili najboljši štirje v seštevku ekipnega dela in sprinta, pa je nastopil Aleš Peperko. Boj za kolajne se je razvnel na zadnji stezi tako posamezno, kot tudi v kombinaciji. Aleš je s svojo igro pokazal iz kakšnega testa je in podrl 580 kegljev, kar je zadostovalo za končno tretje mesto, zaradi boljšega čiščenja od avstrijskega nasprotnika. Tomaž Klemen je zasedel 6. mesto, Rado Selan 24. in Branko Srdan 32.

Končni vrstni red posamezno:
1. Skalicky Gregor Slovenija 593
2. Findejs Milan Češka 586
3. Peperko Aleš Slovenija 580

V kombinaciji je predstavnik iz Hrvaške imel pred tekmo posameznikov okoli 20 kegljev prednosti pred zasledovalci, a je uspel ohraniti prednost do konca in za pičle 4 keglje premagal Gregorja in 15 kegljev Aleša, ki sta bila na koncu drugi in tretji.
Tomaž Klemen je bil na koncu 7., Rado Selan 24. in Branko Srdan 31.

Tako je bil vrstni red po kombinaciji sledeč:
1. Tihomir Bratić Hrvaška 1358
2. Gregor Skalicky Slovenija 1354
3. Aleš Peperko Slovenija 1343

Zatem je sledila še proglasitev tekmovalcev, glede na dosežene rezultate na vseh nastopih – ekipna tekma, sprint, posamezno in tandem. Tu je bil vrstni red podoben kot v kombinaciji, le tekmovalci so med seboj zamenjali mesta. Vrstni red je bil:

1. Aleš Peperko Slovenija
2.Tihomir Bratić Hrvaška
3. Gregor Skalicky Slovenija

V poklu narodov je Slovenija dosegla tretje mesto za Hrvaško in Nemčijo. Tako je slovenska reprezentanca skupaj osvojila 9 medalj
2x zlato Gregor Skalicky posamezno, Aleš Peperko seštevek vseh tekmovanj
2x srebrno Gregor Skalicky kombinacija, Tomaž Klemen sprint
5x bronasto Aleš Peperko kombinacija, sprint in posamezno, Gregor Skalicky seštevek vseh tekem in kot ekipa po številu medalj.
Poleg medalj so osvojili še 4. in 5. v dvojicah in Tomaž Klemen 6 in 7. mesto posamezno in v kombinaciji

Zapisala: Aleš Peperko in Gregor Skalicky

Komentiraj