Sodražica

Podelitev bralne značke na OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica

Sodražica – V ponedeljek, 9. maja 2011, je na Osnovni šoli dr. Ivan Prijatelj Sodražica potekala tradicionalna podelitev bralne značke. V letošnjem letu je priznanja in pohvale podelila sodobna slovenska pisateljica, pesnica, pedagoginja ter učiteljica Aksinja Kermauner.
Pisateljica je  avtorica številnih knjižnih del za otroke, mladino in odrasle. Poleg knjižnega ustvarjanja pisateljica poučuje slovenščino in likovni pouk na  Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Svojo literarno pot je začela s pesniško zbirko Ples pravljic ter jo nadaljevala s številnimi objavami v strokovnih revijah ter v revijah za otroke.

Leta 2005 je prodrla v tujino s prvo slovensko avtorsko tipno slikanico za slepe – Snežna roža, ki je bila razstavljena v Bologni kot poseben dosežek za otroke s posebnimi potrebami pri Mednarodni zvezi za mladinsko književnost. Napisala je več strokovnih člankov o slepoti ter dramskih tekstov za slepe in slabovidne otroke, ki so bili večkrat uprizorjeni  po vsej Sloveniji (Kakšne barve je tema?, Jedec sveta, Z belo palico).

Poleg knjižnih del piše tudi besedila za popevke. Njene pesmi prepeva skupina slepih in slabovidnih Slepi potnik. Eden izmed njenih mladinskih romanov, z naslovom Berenkini kodri,  se je uvrstil med »White ravens  2008« (Bele vrane) – izbor najboljših mladinskih knjig z vsega sveta in bil razstavljen na sejmu v Bologni.

Podelitev bralne značke je bila tudi letos zelo zanimiva in poučna, saj nam je pisateljica podala nekaj nasvetov, kako ravnati in pomagati slepemu ali slabovidnemu človeku, nas popeljala skozi  zgodovino svojega ustvarjanja ter nam zaupala nekaj zanimivosti iz svojega osebnega življenja. Tako smo iz prve roke izvedeli, da je dobila ime po istoimenski knjižni junakinji iz ruskega romana, da je mama kar štirih hčera  ter da je na hčerino željo  ne le spremenila konec romana Berenkini kodri, ampak napisala še dva nova dela.

Njena dela nastajajo kot posledica različnih čustev in edinstvenih življenjskih izkušenj pri delu s slepimi. Medtem ko so njene prve pesmi nastale kot posledica ljubezenskega razočaranja, je roman Berenkini kodri plod avtoričine neizmerne jeze ob konkretni izkušnji  nesprejemanja in zmerjanja  dolgolase albinke (deklice, ki ji primanjkuje kožnega pigmenta) na sprehodu po Ljubljani.

Pisateljici Aksinji Kermauner se lepo zahvaljujemo za obisk.

Tadeja Topolnik In Tina Zobec

Vir: e-utrip.si

Komentiraj