Sodražica

Planinski dom na Travni Gori z novim lastnikom iz Moldavije

Dom na Travni gori
Dom na Travni gori

Planinski dom na Travni Gori, izjemna pohodniška, kolesarska in planinska točka na nadmorski višini 890 metrov, z 19 posteljami in 50 skupnimi ležišči, ki je bil 30 let v lasti Gasilske zveze Slovenije, ima od pred kratkim novega lastnika iz Moldavije.

Stavbo je z delom krajanov in svojimi člani sezidalo Turistično društvo Sodražica. V njihovi lasti je bila vse do leta 1986, ko so jo brezplačno, takšen je bil predlog občinske oblasti, prenesli na Gasilsko zvezo Slovenije. Dogovor je bil, da bi ga slednja temeljito prenovila in zgradila učni center, kar pa se ni uresničilo. Žal je v tridesetih letih zgolj zahtevala nove pogoje najema, pri tem pa ni bila pripravljena vlagati v nujno posodobitev celotne stavbe in okolice. Sredi lanskega poletja jo je zapustil zadnji najemnik, sedaj pa je v lasti zasebnika iz Moldavije, ki tam namerava znova pognati gostinsko-turistično dejavnost z novimi vsebinami.

Spomnimo, da je leta 2003 terapevtska skupnost UP iz Ljubljane, ob privolitvi Gasilske zveze Slovenije, nameravala dom delno sanirati za svoje potrebe, a so temu občina in krajani nasprotovali. »Res je bilo v tem času veliko predlogov in pobud, kako domu znova dati vsebino. Občina je nenehno iskala rešitve, vedno smo se nagibali k temu, da bi nepremičnino nekdo kupil, saj ji le lahko tako da vsebino,« je dejal Blaž Milavec.

Vir: e-utrip.eu, (mgć)

Komentiraj