Sodražica

Na OŠ Sodražica že 9. podelili šolske prešernove nagrade 2015

OŠ Sodražica, podelitev šolskih prešernovih nagrad 2015
OŠ Sodražica, podelitev šolskih prešernovih nagrad 2015

Sodražica – Na osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja Sodražica smo se  v ponedeljek, 9. februarja, poklonili kulturnim ustvarjalcem in pripravili bogato kulturno prireditev ob Prešernovem dnevu. Rdeča nit letošnje prireditve je bila ljubezen in misel KO GOVORIMO RESNICO SKOZI UMETNOST,DELIMO Z DRUGIMI OBČUTEK LJUBEZNI.

OŠ Sodražica, podelitev šolskih prešernovih nagrad 2015

OŠ Sodražica, podelitev šolskih prešernovih nagrad 2015

Kulturni program tokratne prireditve so sooblikovali recitatorji pod vodstvom Brigite Košmrlj in Tadeje Topolnik, člani mladinskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Mojce Kramar Gorinšek, člani gledališkega krožka pod mentorskim vodstvom Tadeje Topolnik in učenci GŠ Ribnica pod vodstvom D. Eyweja , T. Perigoj in Elene Metelko. Prireditev so obogatile  tudi profesorice šole v vlogi recitatork Prešernove in Pavčkove poezije. Tokratni izziv so sprejele Aleksandra Marijanović, Tadeja Topolnik in Ana Porenta, ki je predstavila avtorsko pesem z naslovom Kamni. Koordinatorici tokratne prireditve, ki sta poskrbeli za celotno podobo dogodka v katerem so si sledile recitacijske,  pevske,  glasbene  ter igralske točk sta bili  Brigita Košmrlj in Mateja Gornik.  Slavnostno prireditev je obogatil tudi Tamburaški orkester Sodražica s štirimi slovenskimi skladbami in jo slovesno zaključil.

Na prireditvi  smo že devetič podelili ŠOLSKE PREŠERNOVE NAGRADE.  S tem smo se zahvalili in oddolžiti našim učenkam in učencem devetega razreda za njihov  prispevek  in za sodelovanje na šolskih in občinskih kulturnih prireditvah v času osnovnošolskega izobraževanja. S svojo ustvarjalnostjo so pustili poseben kulturni pečat šoli in kraju. Priznanje šole in knjižno darilo je skromen znak zahvale za sodelovanje v vseh letih šolanja.

Letošnje Šolske Prešernove nagrade so prejeli: Nuša Benčina, Lana Košir, Nives Krajec, Jani Kožar, Nina Merhar, Maja Prijatelj, Tina Pirc, Hana Štupica, Marko Troha in Katarina Turk.

Šolsko kulturno dogajanje vsako leto spremlja tudi razstava v avli šole, ki je zaključek projekta, ki teče v prvi polovici vsakega šolskega leta. Namen šolskih projektov je približati otrokom slovenstvo in kulturo nasploh, da jo bodo doživljali kot žlahtno in neprecenljivo vrednoto.

V šolskem letu 2014/2015 so učenci v okviru projekta SLOVENSKE PANJSKE KONČNICE likovno ustvarjali po predhodnem spoznavanju zgodb o nastanku PANJSKIH KONČNIC.  V projektu so sodelovali učenci od 6. do 9. razreda.
Vsak razred je imel drugačen likovni problem:
6. razred: Črtne vrednote
7. razred: Barvna harmonija
8. razred: Količinski barvni kontrast
9. razred: Monotipija (grafična tehnika)

Vse izdelke je komisija ocenila. Kriteriji za izbiro so bili vsebinska ustreznost upodobitve, izvirnost motiva, izvedba likovne tehnike ter uspešnost reševanja likovnega problema. Projekt se je zaključil s skupinsko razstavo izdelkov učencev od 6. do 9. razreda.  Projekt sta vodili mentorici,  učiteljica za likovno umetnost, Alenke Ložar Borko in knjižničarka, Jelka Dežman.

Nagrajenci tokratnega projekta so:
iz 6. razreda:  Patricija Levstek in Ela Maxine Košir
iz 7. razreda: Lenča Debeljak, Daša Matelič in Miha Vetrih
iz 8. razreda: Ana Perovšek, Tanja Govže, Meta Petrič, Ida Levstek, Zoja Lovšin in Viktorija Pakiž
iz 9. razreda: Tina Pirc, Meta Marn, Lana Košir in Nuša Benčina

Želim, da bi vsi znali ceniti slovensko kulturno izročilo in prave slovenske vrednote. Želim, da bi znali v vsaki umetnosti, pa naj bo ta besedna, gledališka, likovna ali glasbena občudovati vse kar je lepo, dobro in plemenito. Tako bo kulturni praznik zagotovo dosegel svoj namen.

Ravnateljica:
Majda Kovačič Cimperman

Komentiraj