Slovenija

Začela se je sezona klopov – zaščitite se pred njimi

klop

klop

S toplejšim vremenom, ki v gozd privablja številne sprehajalce in pohodnike, se je začela tudi sezona klopov. Čeprav v Sloveniji za klopnim meningitisom na leto zboli celo do 500 ljudi, je pretiran strah odveč, pravijo strokovnjaki.

Potrebna sta previdnost ter ustrezno ukrepanje, ki vključuje hitro in pravilno odstranitev vsesanega klopa. Tega ne odstranjujemo z oljem, temveč s pinceto, pravi direktorica Zdravstvenega doma Kočevje, Andreja Rako. Na ta način bistveno zmanjšamo možnost okužbe, ki v najslabšem primeru pripelje do klopnega meningitisa ali borelioze.

Ob odhodu v gozd se je dobro zavarovati s kakšnim od mazil, ki so na voljo, nadležneža pa se lahko uspešneje otresemo, če je večina kože pokrita z belimi oblačili iz gladkih materialov.

Če nas klop piči, pa ga ne vidimo, nas lahko na nevarnost opozorijo tudi drugi znaki. Običajno najprej opazimo rdečino, ki se pojavi na mestu ugriza ali kje drugje. Zelo pomembno je, da značilnega rdečega madeža ne spregledamo. Četudi ta po določenem času brez ustreznega zdravljenja izgine, je nujno takoj obiskati osebnega zdravnika. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni je namreč ključnega pomena, saj je zdravljenje najbolj uspešno ravno v začetni fazi.

Na srečo je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, razmeroma majhna, saj je okužen le manjši del klopov. Majhna je tudi možnost okužbe v primeru, da nas vbode okužen klop, saj le del oseb, pri katerih okužba nastane, tudi zboli.

Zanimivo je, da je v Sloveniji največ okuženih klopov v gozdovih Gorenjske in Štajerske, nekoliko manj pa jih je na notranjskem, kočevskem in novomeškem območju.

Zvok
Direktorica Zdravstvenega doma Kočevje, Andreja Rako o zaščiti pred klopi
Direktorica Zdravstvenega doma Kočevje, Andreja Rako o odstranjevanju klopov

Vir: radiokrka.com

Komentiraj