Slovenija

V Županovi jami pri Grosupljem si lahko ogledate ledene kapnike

Ledeni kapniki v Županovi jami

Ledeni kapniki v Županovi jami

Kaže, da bodo ledeni kapniki v jami rasli in se množili še kar nekaj tednov. Ogled jame bo možen februarja samo za napovedane skupine (najmanj pet odraslih), marca pa vsako nedeljo ob 15h. Letošnja zima, ko se dnevna odjuga izmenjuje z nočno zmrzaljo, je v Županovi jami pri Grosupljem spet poskrbela za nastanek ledenih kapnikov. Natančneje, pravim kapnikom podobne tvorbe iz ledu (stalagmiti, stalaktiti, slapovi in zavese), ki so najbližji sorodniki ledenih sveč, nastajajo v vhodni dvorani Ledenici. Ker pa je deloma poledenel tudi dostop, si jih lahko ogledamo le v primerni zimski pohodniški obutvi in z veliko pazljivosti.


Prozorni in mlečno beli ledeni kapniki – njihova barva in struktura sta povezani z nihanjem temperature in dotokom vode – nastanejo zato, ker voda, ki pronica v jamo, zmrzne v stiku s hladnim zrakom, stenami in tlemi Ledenice. V to dvorano namreč ponoči doteka hladnejši zrak iz zunanjosti in izpodriva toplejšega, zato bo temperatura v spodnjem delu Ledenice vse do prve večje spomladanske odjuge ostala pod ničlo.

Zaradi snežne odeje nad jamo lahko pričakujemo, da bodo ledeni kapniki nekaj tednov še rasli in se množili. V idealnih razmerah nastanejo v Ledenici velike skupine ledenih stalagmitov, ob stenah pa pravi pravcati ledeni slapovi, ki so posebno lepi v dneh, ko jih skozi jamski vhod obsveti poznozimsko sonce. Hlad pa se v Ledenici obdrži vse leto, saj temperatura v njej tudi poleti redko preseže štiri stopinje Celzija.


Dostop do Županove jame

Dostop do Županove jame

Ledenica in njeni zanimivi pojavi so šele prva znamenitost Županove jame, ki leži blizu vasi Velike Lipljene, sedem kilometrov od Grosupljega proti Turjaku. Pot namreč pelje še skozi šest podzemnih dvoran, ki so bogato okrašene s kapniki. Februarja si lahko ledene kapnike ogledajo skupine (najmanj pet odraslih), ki se bodo napovedale (041 407 705, Županova jama, turistično in okoljsko društvo Grosuplje), že marca pa bodo vabili na ogled vsako nedeljo ob 15. uri.

Še nekaj o jami
Naravno znamenitost, ki jo je skozi tisočletja ustvarjala kraška voda, je pred osemdesetimi leti, 26. maja 1927, odkril Josip Perme, župan takratne občine Št. Jurij pri Grosupljem. Tako je jama tudi dobila ime Županova jama. Po II. svetovni vojni so jo preimenovali v Taborsko jamo, a se ji prvotno ime vrnili leta 1995.

Vhod v jamo leži na nadmorski višini 410 m. Jama je dolga 360 m, doseže globino 77 m, v njej pa je urejenih 610 m turistične poti. Ogled z usposobljenim vodnikom, ki je obiskovalcem na voljo vsako soboto in nedeljo ter ob praznikih ob 15.00, traja eno uro, gostje pa se lahko tudi dogovorijo za obisk po želji.

Vir: delo.si (Damjan Viršek), Foto: RTV SLO


Komentiraj