Slovenija

Romi iz Goriče in Dobruške vasi bodo zajemali vodo iz cistern leto dni

Romi, potok
Vodo včasih dobijo na javnih mestih, na primer na pokopališčih ali bencinskih črpalkah, nekateri pa celo iz potokov.

Ribnica – Vlada je včeraj (19.9.2016) presenetila s sklepom, da bo v romski naselji v občinah Ribnica in Škocjan, ki državo zaradi odrekanja dostopa do vode tožita v Strasbourgu, pripeljala vodne cisterne. Doslej se je odgovornosti za vodo v teh naseljih otepala.

Romom v naseljih Goriča vas v občini Ribnica in Dobruška vas v občini Škocjan bo vlada zagotovila vodo. V obeh naseljih bodo namestili vodne cisterne, za postavitev vodnih zabojnikov, prevoz vode in porabo vode pa bo namenjenih 30.000 evrov. »Zdravje in življenja ljudi v teh naseljih so zaradi neurejenosti oskrbe z vodo resno ogroženi. Stanje se iz dneva v dan še poslabšuje, zato se je vlada odločila za takojšnje ukrepanje,« so z Gregorčičeve sporočili po dopisni seji.

Strasbourg s tem ne bo rešen

Na naglo odločitev je – kot kaže – vplival tudi sodni postopek pred evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu, ki so ga sprožili Romi iz obeh naselij. Tam Sloveniji slabo kaže, kar so v enem od internih dopisovanj med ministrstvi ugotovili tudi na pravosodnem ministrstvu. V vladnih krogih sicer trdijo, da odločitev o vodnih cisternah v Goriči vasi in Dobruški vasi ni povezana s Strasbourgom, a nenavadno je že to, da je vlada odločala le o naseljih, iz katerih izhaja tožba, ne pa tudi o vseh preostalih romskih naseljih, kjer ni vode.

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki v Strasbourgu zastopa Rome, se je včeraj odločno odzvala. »Lahko smo veseli, ker je vlada končno prepoznala, da je ureditev dostopa do vode v romskih naseljih njena odgovornost (in ne odgovornost občin, kot je včasih skušala prikazati, op. p.),« je dejala odvetnica. »Vendar je ukrep s cisternami zgolj začasen. To ni sistemska, trajna rešitev,« je opozorila. Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je včeraj pojasnil, da je ukrep sprejet za leto dni, vmes pa naj bi našli trajnejšo rešitev.

»Ker vlada ni hkrati sprejela tudi odločitve o ureditvi sanitarij, pa se s tem ni odzvala niti na naše trditve pred strasbourškim sodiščem, da so Romom kršene pravice zaradi nehumanega in ponižujočega ravnanja ter kršitve dostojanstva,« je nadaljevala Nina Zidar Klemenčič. »Za postopek v Strasbourgu ta vladni ukrep ne pomeni pravzaprav nič,« je prepričana.

Problemi tudi v drugih naseljih

V organizaciji Amnesty International Slovenije, ki je Rome podprla pri pripravljanju tožbe zoper državo, so prav tako opozorili, da cisterne z vodo ne morejo biti trajen ukrep. Po izkušnjah iz drugih naselij, kjer so cisterne že uporabili, se namreč voda v njih lahko poleti pregreje, pozimi pa zmrzne. »Sprejeti ukrep je nujen korak naprej, vsebinsko pa je še vedno zgolj nezadostno ’krpanje’,« so sporočili. Dodali so opozorilo, da vlada s tem ukrepom ne bo zagotovila dostopa do vode v drugih naseljih, ki nimajo vode, denimo v Rimšu v občini Krško, v delu Lokev v občini Črnomelj in v Ponovi vasi v Grosupljem. Vlado so pozvali, naj vodo zagotovi vsem prebivalcem naše države.

Ker je največji problem legalni status naselij, je Amnesty International predlagal »spremembo zakonodaje, ki bi opredelila dostop do infrastrukture tudi za formalno nelegalne objekte brez prejudiciranja njihovega pravnega statusa«. Romi namreč opozarjajo, da niso sami krivi za to, da živijo v nelegalnih naseljih. V takšno situacijo so se že rodili, država pa njihovi zapostavljeni manjšini nikoli ni dovolila legalizacije ali omogočila preselitve drugam.
Vir: dnevnik.si, Uroš Škerl Kramberger

Komentiraj