Slovenija

Ribniško-kočevsko se mora tudi na turističnem zemljevidu predstavljati samostojno

Ljubljana – Letošnji tradicionalni sejem Turizem in prosti čas, ki je vrata odprl skupni predstavitvi Dolenjske, Bele Krajine ter Kočevsko-ribniškega, z naslovom Drugačna doživetja, je znova potrdil, da to območje zaradi svoje raznolikosti, bodisi v turistični, prehranski ali pokrajinski ponudbi, ni najbolj primerno za skupne nastope.

Kočevsko-ribniško bi moralo tudi na tem sejmu, kot leta prej, svojo priložnost v turizmu in z vsem, kar je v zvezi s to gospodarsko panogo iskati v povezavi z lokalnimi skupnostmi  vzdolž tretje A razvojne osi. Torej samostojno z občinami in  društvi od Kolpe do Turjaka, ki se sicer čedalje bolj povezujejo pri nekaterih drugih projektih.

Turistično društvo Ribnica na sejmu Turizem in prosti čas. (Foto: I. L.)

Turistično društvo Ribnica na sejmu Turizem in prosti čas. (Foto: I. L.)

Je že tako, da so ti kraji bili in so še odrinjeni od Ljubljane, Novo mesto pa je, poleg že omenjenega, tudi zemljepisno, klimatsko in značajsko pokrajina zase, enako tudi Bela Krajina. Ta dejstva ne gre prezreti, kakor tudi ne »spodrsljaj« pri sestavljanju zgibanke oz. biltena, ki je bil pomembno promocijsko gradivo ne sejmu. Tako v Kočevju kot Ribnici ne morejo mimo nevšečnosti, ki so se ob tem pripetile.

Še posebej tarnajo v Turistično športnem društvu Kostel, saj je bila njihova blagovna znamka, Kostelska rakija, ki je pred petimi leti kot prva v Sloveniji pridobila certifikat za štiri vrste žganja (jabolka, hruška, sliva, sadjevec) izrinjena iz zgibanke, Kočevski gozdni med pa je dobil komaj opazen prostor, enako tudi ribniška  suha roba.

»Kočevski gozdni med, Kostelska rakija in Ribniška suha roba  so  tako ostali brez možnosti, da se v celoti predstavijo na sejmu, zato je nujno, da se že na naslednjem sejmu to območje vrne na skupni tir, od Kolpe do Turjaka,» meni  dr. Stanko Nikolič, predsednik Turistično športnega društva Kostel.

Vir: e-utrip.si, I.L.

Komentiraj