Slovenija

Pijani politiki in njihovi cestno-prometni prekrški

Henrik Gjerkeš

Henrik Gjerkeš

Ljubljana Henrik Gjerkeš ni več minister za lokalno samoupravo; odstopil je po včerajšnjem (21.12.2010) zaslišanju pri premierju Borutu Pahorju. V bližini Grosuplja je namreč Gjerkeš v noči na torek v vladnem audiju vijugal sem ter tja, ustavili so ga policisti in napihal je 1,35 promila.

Ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša so ponoči med vožnjo v vladnem audiju A6 v bližini Grosuplja ustavili policisti zaradi vijuganja po cesti. Dali so mu pihati; napihal je veliko preveč. Zgodilo se je, da je tudi eden od izvoljencev ljudstva preizkusil, kako je nekaj ur preživeti v policijski celici za treznenje oziroma za pridržanje pijanih voznikov.

Stvar kajpak ni mogla ostati skrita in sredi popoldneva je bil Gjerkeš že na zaslišanju pri premierju Borutu Pahorju. Kdo ve, morda mu je ravno on svetoval, da je zanj najbolje, da odstopi. Gjerkeš je takoj zatem odšel do strankarskega šefa Karla Erjavca v DeSUS na posvet, potem je odstopil.

V DeSUS imajo po neuradnih podatkih že kandidatko za njegovo naslednico, to je trenutna sekretarka v službi vlade za regionalni razvoj Duša Trobec Bučan.

Kot je bilo slišati, je Gjerkeš priznal, da je bil od 14. ure pa vse do štirih zjutraj na novoletni službeni zabavi v Ljubljani. Ko se je peljal proti domu v Grosupljem, je bojda zaradi počene pnevmatike vozil zelo počasi, zato je vzbudil pozornost prometne patrulje. Ustavili so ga in mu ponudili alkotest. Rezultat je bil porazen: 1,35 promila.

Po svetovnem spletu so takoj zaokrožile zgodbe o Gjerkešu, ki se bojda prav rad zabava prav nedaleč od Grosuplja, kjer si v Spodnji Slivnici gradi hišo. Objavili so celo fotografijo, kako v Mladinskem klubu K16 v Slivnici z užitkom prazni steklenico laškega.

Prvak je Jelinčič

Naši izbranci ljudstva v prometu očitno res nimajo sreče, pa naj gre za kršenje prometnih predpisov ali alkohol. Spomnimo se legendarnih težav poslanca SNS Zmaga Jelinčiča, ki jih je imel s policisti. Januarja 2004 so ga ustavili v Radencih, a ni hotel pihati, pa čeprav je – kot so pozneje trdili na policiji – kazal zunanje znake alkoholiziranosti. Že leto prej je bil dvakrat v podobnem položaju, enkrat je menda napihal 1,1 promila, ko je trdil, da ga je na cesti Slovenj Gradec–Velenje neznanec poskušal zriniti s ceste. Z bokom službenega avta je drsel ob varovalni ograji, nato pa je zapeljal na bencinsko črpalko in od tam poklical policijo. Za drugič pa rezultat alkotesta javnosti ni bil znan, tedaj se je iz Ribnice peljal proti Ljubljani, a je tudi takrat napihal preveč.

Sredi 90. let so poročali tudi o težavah poslanca LDS Antona Anderliča, ki ga je zaradi sumljive vožnje prav tako ustavila policija. Govorilo se je, da je napihal kar 2,08 promila, a da se ni zmenil za opozorila policistov ter odpeljal naprej. Le kdo se ne spomni, kako je pri Naklem na Gorenjskem z avtom s ceste zletel Jelko Kacin, saj se je tistega odseka še dolgo držal vzdevek Kacinov klanec?

Težave sta imela tudi dva, ki bi morala najbolj od vseh skrbeti za to, da bi moralo na naših cestah vse potekati po zakonih. Notranja ministrica Katarina Kresal se je dala 14. marca letos v službenem vozilu veliko prehitro peljati po avtocesti med Senožečami in Fernetiči. Po prvih poročilih je srebrni audi z njo na zadnjem sedežu brzel kar 230 kilometrov na uro, pozneje se je izkazalo, da 166. Ministričin voznik je bil zaradi tega oglobljen s 460 evri in šestimi kazenskmi točkami, med policisti pa so se razširile govorice, da je kazen plačala kar Kresalova.

Odmevala je tudi zgodba o vozilu prometnega ministra Patricka Vlačiča, ki je z modro lučjo po odstavnem pasu prehitevalo kolono. Minister jo je bojda odnesel brez kazni, drugače pa je bilo z voznikom, ki je dobil 2100 evrov kazni, in odgovorno osebo zunanjega pogodbenega partnerja za prevoze, ki jo je ta neumnost stala 2000 evrov.

Morda pa mora biti Gjerkeš prav Kresalovi in Vlačiču še kako hvaležen, da bodo spremenjene kazni za cestnoprometne prekrškarje stopile v veljavo šele aprila. Zdaj jo bo najverjetneje odnesel s 500 evrov kazni, desetimi kazenskimi točkami in prepovedjo vožnje za nekaj časa. Po novem bo to – 1200 evrov in adijo, vozniška! (B. C.)

Vir: slovenskenovice.si

1 komentar

Komentiraj