Slovenija

Občine s kočevsko ribniškega območja ostale brez sredstev za gradnjo širokopasovnega omrežja

Predstavili rezultate drugega javnega razpisa gradnje širokopasovnih omrežij.

Na MVZT predstavili rezultate

Ribnica, Ljubljana – Občina Kočevje je skupaj z občinami Črnomelj, Metlika, Dobrepolje, Ribnica, Sodražica, Osilnica in Kostel pogorela na javnem razpisu za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij.

Na MVZT sta minister Gregor Golobič in vodja sektorja na Direktoratu za informacijsko družbo Mojca Jarc 14. februarja predstavila rezultate drugega javnega razpisa gradnje širokopasovnih omrežij.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij v lokalnih skupnostih na območjih belih lis, kjer je izkazan neobstoj komercialnega interesa za gradnjo omrežja. Bele lise so za potrebe tega javnega razpisa definirane kot območja, kjer ob času prijave na javni razpis širokopasovni priključki niso omogočeni, oziroma kot območja, kjer novi interesenti nimajo možnosti pridobitve širokopasovnega priključka, četudi na tem območju že obstajajo posamezni širokopasovni priključki in kot območja, za katera je na dan objave javnega razpisa s strani operaterjev izkazan neobstoj komercialnega interesa.

Neobstoj komercialnega interesa je izkazan na območjih, kjer novi interesenti nimajo možnosti pridobitve širokopasovnega priključka in kjer se v naslednjih 24 mesecih od datuma objave javnega razpisa s strani operaterjev elektronskih komunikacij ne planira gradnje širokopasovnega omrežja, ki bi omogočila povezovanje končnih uporabnikov s hitrostjo vsaj 2 Mb/s na končnega uporabnika in je z analizo poslovnega modela možno dokazati, da takega omrežja ni mogoče zgraditi in upravljati brez ustvarjanja izgube iz poslovanja. (vir: www.mvzt.gov.si)

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je v ponedeljek, 14.2.2011 objavilo rezultate javnega razpisa, med petimi izbranimi projekti pa ni projekta osmih občin iz jugovzhodne Slovenije. Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da ne vedo, zakaj so bili izločeni iz postopka: »Mi seveda želimo odgovore. Če se izkaže, da je krivda na naši strani, potem bomo poiskali odgovornost pri tistih, ki so vlogo pripravljali – bodisi pri podjetju, ki je vlogo pripravljalo in zbiralo informacije, bodisi v občinski upravi. To je tako pomemben projekt, da bo nekdo moral prevzeti odgovornost.« Dodal je, da bodo za pojasnila prosili pristojne na omenjenem ministrstvu. To je že drugič, da je kočevska občina pogorela na tovrstnem razpisu: prvič se je prijavila leta 2007, ko je bilo na voljo 47 milijonov evrov, drugič pa lani s konzorcijem občin, a tudi tokrat ni dobila niti drobtinice iz 37 milijonov evrov vrednega kolača.

Občina Mokronog-Trebelno je v imenu šestih občin prejela 14,6 milijona evrov

Za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij v lokalnih skupnostih na območjih belih lis, kjer je izkazan neobstoj komercialnega interesa za gradnjo omrežja, je Občina Mokronog-Trebelno v imenu šestih občin prejela 14,6 milijona evrov. Med petimi, ki so na razpisu visokošolskega ministrstva izpolnjevali vse pogoje, je bil ta projekt najbolje ocenjen, saj je od 100 možnih točk dobil kar 93,11 točk. “Smo izredno zadovoljni, sploh ker smo zbrali največ točk. Čaka pa nas izredno veliko dela, a verjamem, da bomo s skupnimi močmi uspeli in izvedli projekt skladno z razpisom in pogodbo. Vsaka občina bo morala določiti vodjo projekta na svojem območju in pripraviti služnostne pogodbe,“ je povedala direktorica Občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno in vodja projekta Mojca Pekolj.

V vseh šestih občinah (še Šentrupert, Mirna Peč, Sevnica, Žužemberk in Trebnje) je skupaj 5.585 gospodinjstev, ki so na območju belih lis, od tega 602 v Občini Mokronog-Trebelno. “Vesel sem, da je vložen trud poplačan. Sklep dokazuje, da se je bilo vredno potruditi. Verjamem v uspeh, moč in voljo vseh šestih občin in vseh občinskih svetov, da bodo pravočasno sprejeli svoje proračune, kar je predpogoj, da ta projekt v resnici zaživi. Na ta način želimo, da tudi majhen človek v odročnih krajih pride do elektronske povezave s svetom,“ je dodal župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver. Naložba je vredna 31,5 milijonov evrov, pri čemer bo del sredstev zagotovil izbrani izvajalec, družba GVO, sicer hčerinska družba Telekoma Slovenije, del sredstev (neupravičene stroške) pa občine same. Ker je bil idejni projekt (IDP) narejen že za prijavo, bo na tej podlagi GVO pripravil projekt za izvedbo del (PZI). Projekt mora biti uresničen v 18 mesecih od podpisa pogodbe z visokošolskim ministrstvom.

Vir: radio1.si in cajtng.com

Komentiraj