Slovenija

Na Škofljici podvoz proti kolonam

Železniški prehod na Škofljici

Škofljica – Direkcija za infrastrukturo pripravlja projekt podvoza pod železniško progo na Škofljici, kjer danes zaradi nivojskega križanja ob konicah nastajajo dolgi zastoji. Zaradi podvoza bo kraj deležen temeljite prometne preobrazbe.

Zaradi bližine železniške postaje in razmeroma dolgo spuščenih zapornic ob prehodu vlaka na Škofljici predvsem ob konicah nastajajo dolge kolone.

Škofljici se tako obeta prava prometna revolucija, saj na direkciji za infrastrukturo pripravljajo projekt gradnje podvoza pod enotirno dolenjsko železniško progo.

Celoten članek je dostopen naročnikom tiskanega ali digitalnega Dnevnika na https://www.dnevnik.si/1042937802/lokalno/ljubljana/na-skofljici-podvoz-proti-kolonam

Komentar prebivalca Šmarje – Sap

Pri opisu zastojev pri železniškem prehodu na Škofljici je treba ločiti prave zastoje od tistih v glavah uslužbencev infrastrukturnega ministrstva, ker se slednji pojavljajo ciklično, ob vsakem problemu, na katerega naletijo. Recimo: zmanjšanje števila nesreč pri prečkanju tirov ni mogoče, ker tega ne omogoča zakon. Ki ga pišejo oni.

Problem prehoda Škofljica je v tem, da se zapornice, ki so za železniško postajo v smeri iz Ljubljane proti Grosuplju, zapro, ko pride vlak na postajo. In so pet minut zaprte samo zaradi tega, ker v vlak potniki vstopajo ali izstopajo, nato še tri minute, da pride vlak mimo.

Če bi na infrastrukturnem ministrstvu imeli le enega, ki bi se mu dalo o tem razmišljati, bi ugotovil, da lahko s spremembo zakonodaje v teh primerih dosežejo izenačitev časa zapiranja zapornic. Zaprle bi se dve minuti pred tem, ko vlak pelje mimo. Da ne bo kdo na SŽ in infrastrukturnem resorju iz tega naredil doktorske disertacije, lahko povem, da se to doseže z omejitvijo hitrosti vlaka med postajo in prehodom, oddaljenim 250 metrov, na pet kilometrov na uro, torej na hojo hitrega pešca. V tem primeru bodo zapornice zaprte tri minute, kot srednji čas semaforja, in se bodo zastoji takoj zmanjšali.

Ampak ne. Na infrastrukturnem ministrstvu bodo raje gradili podvoz in se bo problem, ki traja že desetletja, vlekel še vsaj dve leti. Čeprav lahko problem rešijo v enem dnevu.

Pri tem pa je treba opozoriti, naj na infrastrukturnem ministrstvu pri preračunavanju časa prihranka ob tej spremembi nikakor ne uporabljajo programa excel, kajti znalo bi se zgoditi, da bo računalnik izračunal prihranke časa v tednih ali mesecih namesto v minutah. Če sodim po praksi izračunov pri nabavi makete 2TDK.

>Mitja Vilar, Šmarje – Sap

Komentiraj