Slovenija

Na Škofljici odprli dom za upokojence

Dom starostnikov na Škofljici
Dom starostnikov na Škofljici

V 90 sobah je prostora za 150 starostnikov, trenutno jih je prostih še polovica.

Škofljica – Na Škofljici so včeraj odprli dom starejših zasebnega socialno-varstvenega zavoda Vitadom, kamor se bodo prvi oskrbovanci lahko vselili že jutri. V njem je 90 dvo- in enoposteljnih sob, sprejel pa bo 150 starostnikov. Ob njem gre h koncu tudi gradnja 30 oskrbovanih stanovanj nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Dom je z lastnim denarjem zgradilo podjetje Sanolabor, ki je pred 13 leti ustanovilo zavod Vitadom in je prvi dom zgradilo na Črnem Vrhu nad Idrijo. Kot je povedal direktor Sanolaborja Marko Bokal, so se za gradnjo drugega na Škofljici odločili leta 2006, ko so v bližini tamkajšnje osnovne šole kupili 14.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče.

Čeprav je Vitadom koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za opravljanje institucionalnega varstva starejših na Škofljici pridobil že leta 2008, se je začetek gradnje namesto leto pozneje začel z veliko zamudo. Po Bokalovih besedah je šlo za razloge, na katere kot investitorji niso imeli nobenega vpliva. Dogovarjati so se morali s tremi župani občine Škofljica, in k sreči, je dejal direktor, je kot tretji prišel Ivan Jordan. Po njegovem prepričanju je šele on premaknil zadeve tako daleč, da so spomladi 2013 le dobili gradbeno dovoljenje.

Ko je to postalo pravnomočno, pa so gradbena dela izpeljali zelo hitro, saj se je kamniški Graditelj držal dogovorjenih rokov. In to kljub zahtevni gradnji, saj so morali zemljišče, kjer je prej raslo le grmovje in je bilo močno zamočvirjeno, najprej utrditi oziroma pilotirati.

Škofljiški župan Ivan Jordan je bil prav tako kritičen do države in njene počasnosti, saj je tudi on moral dočakati tri ministre, preden je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot tretja prevzela zdajšnja ministrica Anja Kopač Mrak. Z njimi je imel kar sedem let bojev, preden so rešili problem voda (zgraditi je bilo treba zadrževalnik visokih voda). Kljub temu pa je vesel, da so v občini končno dobili dom starejših, za katerega so si on in njegovi predhodniki prizadevali že dvajset let. Kraj ga bo po njegovem mnenju nujno potreboval, saj imajo v občini zadnja leta najvišjo rast prebivalstva v Sloveniji.

Bodo sobe napolnili?

V Sanolaborju so prepričani, da bodo večino postelj zapolnili Škofljičani, Ljubljančani in ljudje iz okoliških krajev. Direktor doma starejših Igor Horvat je povedal, da je objekt, ki ima 6400 kvadratnih metrov neto površine, 30 enoposteljnih in 60 dvoposteljnih sob skupaj z 21 parkirnimi prostori za svojce in oskrbovance ter enajstimi za zaposlene, stal skoraj 11 milijonov evrov. Oskrbovanci se bodo vseljevali postopoma, prav tako bodo sproti dopolnjevali ekipo, ki bo zanje skrbela. Trenutno imajo 37 zaposlenih, polno število oziroma 70 zaposlenih pa bodo po direktorjevih predvidevanjih dosegli v štirih do šestih mesecih. Ker imajo do zdaj že več kot 75 pogodb ali rezervacij posameznih sob, na nedavnem dnevu odprtih vrat pa je bilo veliko potencialnih novih oskrbovancev, ki so si prišli ogledat sobe in druge prostore, je Horvat prepričan, da bo dom v nekaj mesecih poln.

Objekt je sodobno opremljen in zasnovan (projekt so izdelali v biroju API arhitekti iz Ljubljane, glavni projektant je bil Uroš Birsa). V njem so prostori za delovno terapijo, fizioterapijo, pedikerja in frizerja (za zdaj bodo zadnji dve storitvi opravljali zunanji izvajalci), v knjižnici bodo lahko stanovalci uporabljali tudi računalnik. Vsaka soba ima brezžično in fiksno internetno povezavo in možnost priklopa na digitalno televizijo. V glavni kuhinji bodo lahko pripravljali tudi obroke za zunanje obiskovalce oziroma za tiste, ki bodo tja prihajali po hrano za domov. Ali pa v sosednja oskrbovana stanovanja.

Zaradi vse večjega povpraševanja so v pritličju zagotovili zaprti oddelek za dementne, tam jih bodo lahko sprejeli 24.

Četudi gre za dom višjega standarda tako po prostornosti hodnikov in sob (enoposteljne merijo od 10 do 15 kvadratnih metrov, dvoposteljne pa od 30 do 40) kot po opremi, so po Horvatovih besedah cene oskrbnin privlačne, saj so za 6 do 8 odstotkov nižje kot denimo v domovih za upokojence v Črnučah in Trnovem.

Oskrbovana stanovanja

Na koncu je Horvat razkril še, da bodo sosednja oskrbovana stanovanja zgrajena do januarja, saj je večina gradbenih del končanih, zdaj je na vrsti le še notranje opremljanje. To pomeni, da zaključna dela ne bodo tako moteča za prve domske oskrbovance, kajti hrup bo precej manjši, kot je bil do zdaj.

Vseljiva bodo spomladi, je še dodal Marko Bokal. Sanolabor jih je najprej hotel graditi sam, potem pa je komunalno opremljeno zemljišče prodal nepremičninskemu skladu ZPIZ.

Čeprav ne dom ne oskrbovana stanovanja nimajo zunanjega parka s klopmi za posedanje za oskrbovance, pa je v neposredni bližini precej zelenja, prav tako niso daleč lekarna, mestni avtobus in postaja primestnega vlaka. Od osnovne šole in glavnih cest pa so oddaljeni toliko, da hrup otrok in vozil ne bosta posebej moteča.
Vir: delo.si, Janez Petkovšek

 

Komentiraj