Slovenija

Mineva 65 let od osvoboditve Kočevja

Proslava ob 65-letnici osvoboditve Kočevja

Mineva 65 let odkar so 4. maja 1945 pripadniki Cankarjeve in Gubčeve brigade osvobodili Kočevje, istega dne pa je bila ustanovljena tudi Krajevna skupnost Kočevje mesto. Dvojno praznovanje je bilo posvečeno predvsem spominu na osvoboditev mesta, ki so ga partizani osvobajali kar trikrat.

Najprej leta 1943, nato 1944 in končno 1945, ko sta v Kočevje, ki je bilo drugo najbolj porušeno mesto med 2. svetovno vojno, vkorakali Gubčeva in Cankarjeva brigada.

V 22-krat bombardiranem kraju je življenje izgubila desetina prebivalstva, uničenih pa je bilo okoli 80 odstotkov stavb. Kočevci si vse do danes niso opomogli, razlogov za to pa po mnenju predsednika KS Kočevje Marjana Hočevarja ne gre iskati v pretiranem oziranju prebivalcev po preteklosti temveč po premajhnem ponosu na zgodovino. Na vprašanje, ali se Kočevarji in Kočevarke dobro zavedajo, kaj se je zgodilo 4. maja 1945, je odgovoril: »Jaz močno upam in mislim, da se. Vsaj po odzivu ljudi vidim, da so pristaši in simpatizerji naših osvoboditeljev

Praznovanje so med drugim poživili člani Moškega pevskega zbora Svoboda ter Pihalni orkester Kočevje, svečanosti pa so se udeležili tudi nekateri preživeli borci Cankarjeve in Gubčeve brigade. Med njimi je bil tudi takrat komaj 17-letni Jaka Rozman Čiko, ki se še vedno živo spominja celonočnega osvobajanja, na katerem je doživel svoj krst.

Deževno vreme je na kočevsko mestno ploščad privabilo le najbolj zagrete občane, tako da jih je bilo skoraj manj kot nastopajočih. Zato je malce težko verjeti, da Kočevarji pripisujejo temu datumu velik pomen.

Zvok
Predsednik krajevne skupnosti Kočevje mesto Marjan Hočevar
Jaka Rozman Čiko o spominih

Vir: radiokrka.com

Komentiraj