Slovenija

Materinski dan – praznik vseh mater

materinski dan

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni.

Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec.

Po statističnih podatkih je danes v Sloveniji okoli 670.000 mater

Po statističnih podatkih je danes v Sloveniji okoli 670.000 mater. Po podatkih statističnega urada – z izjemo lanskega leta – v zadnjih letih število rojstev kljub temu upada. Leta 2006 se je tako na 1.000 prebivalcev rodilo polovico manj otrok kot pred petdesetimi leti.

Slovenske matere so delavno bolj aktivne

Hkrati s tem se je dvignila povprečna starost mater ob rojstvu prvega otroka. Ta se je v zadnjih petdesetih letih dvignila za več kot tri leta (na 28 let). Hkrati se je dvignila povprečna starost mater ob rojstvu vseh otrok in sicer za leto in pol (z 28,2 na 29,7 leta).

V zadnjih desetletjih se je spremenila tudi vloga mater, ki se danes bolj kot včasih posvečajo poklicni karieri. Po statističnih podatkih so slovenske matere v primerjavi z materami drugih držav članic EU delavno bolj aktivne. Tudi zaposlenost in plačljivost žensk je v Sloveniji v primerjavi z drugimi članicami EU nad povprečjem.

Vir: siol.net, foto: STA

Komentiraj