Ribnica

Zakonca Šenk iz Ribnice na 13. mestu najbogatejših Slovencev za leto 2013

Verica Šenk (Foto: M.L.-S., arhiv DL)
Verica Šenk

Revija Manager je včeraj objavila vsakoletno lestvico najbogatejših Slovencev. Na njej je tudi letos kar nekaj poslovnežev z našega območja, najvišje, na 13. mestu, pa sta s premoženjem ocenjenim na 40,8 milijona evrov večinska lastnika podjetja Inotherm Anton in Verica Šenk iz Ribnice.

Verica Šenk (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Verica Šenk

Podjetje Inotherm ima 22-letno tradicijo iz izdelovalca termoizolativnega in dekorativnega stekla pa se je razvilo v proizvajalca aluminijastih vrat. Zanimiv je podatek o povprečni bruto plači zaposlenega, ki znaša kar 2.300 evrov. Po oceni revije Manager se je premoženje zakoncev Šenk lani povečalo za 37 odst., na lestvici najbogatejših pa sta napredovala za šest mest.

Na 16. mestu, mesto nižje kot lani, je lastnik šentrupertske Plaste, mirnske Dane in mokronoškega SEP-a Franc Frelih,  s premoženjem ocenjenim na dobrih 39 milijonov evrov (15 odst. več kot lani).

Igor Akrapovič iz Ivančne Gorice, lastnik skupina Akrapovič, ki izdeluje izpušne cevi za avtomobile in motocikle, je pridobil šest mest in je s skoraj 30 milijoni evrov (31 odst. več kot lani) 19. najbogatejši Slovenec Managerjeve lestvice.

Belokranjska zakonca Južna, Dari in Vesna, lastnika skupine Perspektiva, ki ima med drugim v lasti novomeški CGP, Tiskarno Novo mesto in sevniško Lisco, sta kljub stresnemu letu za Darija Južno – pravnomočna obsodba zaradi oškodovanja CGP-ja, ki vsebuje tudi plačilo 1,3-milijonske kazni in povračila 4,5 milijona evrov škode – svoje premoženje po oceni Managerja povečala za 5 odst. Vredno naj bi bilo dobrih 20 milijonov evrov, kar ju uvršča na 35. mesto lestvice najbogatejših.

Premoženje Franca Gregorčiča iz Šmarjete, lastnika tamkajšnjega Plastoforma, se je po oceni Managerja letos zmanjšalo za 6 odst.. Ocenjujejo ga na 18 milijonov evrov, kar zadošča za 48. mesto, kar je pet mest nižje kot lani.

Na 54. mestu najdemo Kočevca Tomaža Pogorelca. Manager ga je na lestvico uvrstil prvič, njegovo premoženje pa ocenjuje na 17 milijonov evrov. Pogorelec je lastnik družbe Copartner, s to pa je po navedbah Managerja prek družbe M1 tudi največji zunanji lastnik skupine DZS. Imel naj bi v lasti kar 44 odst. te založniško-turistične skupine, ki jo sicer obvladuje Brežičan Bojan Petan, ki pa ga ni na lestvici najbogatejših.

Na 59. mestu, tako kot lani, je s 16 milijoni evrov vrednim premoženjem lastnik brežiškega Kovisa Anton Pangrčič.

Ribničan Janez Škrabec, polovični lastnik skupine Riko (drugo polovico ima v lasti Hrvat Dragan Jozo) ima premoženje ocenjeno na slabih 13 milijonov evrov, kar je za 53 odst. več kot lani. Za povečanje premoženja imajo  zasluge predvsem posli v Rusiji, s tem pa se je po treh letih ponovno vrnil na lestvico stotih najbogatejših Slovencev, in sicer na 86. mesto.

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Na 89. mestu je Iztok Špan, lastnik podjetja za proizvodnjo kmetijskih in gozdarskih strojev Tajfun Planina iz Planine pri Sevnici. Njegovo premoženje naj bi se v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšalo za 28 odst., na lestvici pa je zdrsnil za 37 mest.

Lastnika podjetja Adles, Dragica in Bojan Adamič iz Vidma v občini Dobrepolje sta se s premoženjem ocenjenim na 12 milijonov evrov tako kot lani uvrstila na 92. mesto. Njuno podjetje za izdelavo in prodajo plošč iz masivnega lesa 96 odst. prihodkov ustvari na tujih trgih.

Na lestvici v primerjavi z lansko ne najdemo Aleša Mozetiča in Alenke Mozetič Zavrl, lastnikov družbe Don Don iz Metlike. Na lestvici ni več niti družine Odlazek, ki ima v lasti skupino Krater, katere del je tudi Dolenjski list, prav tako je z nje zdrsnila družina Anderlič, lastnica Kranjske investicijske družbe.

Sandi Češko iz Studia Moderna sicer ostaja najbogatejši Slovenec, tokrat tretjič. Njegovo premoženje se je glede na lani povečalo, po oceni revije Manager za 12 odstotkov na 460,4 milijona evrov. Zakonca Albin in Tatjana Doberšek sta se letos povzpela na drugo mesto in Joca Pečečnika zrinila na tretje.

Vir: dolenjskilist.si, B. B.

2 komentarja

  • Še več Inotermov bi rabil tako v Ribnici kot v Sloveniji. Mi je všeč , da se Šenka ne “preseravata in razkazujeta” s svojim bogastvom, pač pa živita življenje povprečnih ljudi in predvsem delata za razvoj firme, ki neprestano raste in zaposljuje, medtem, ko je v dugih firmah ravno nasprotno !

Komentiraj