Ribnica

Z vlakom iz Kočevja do Ljubljane v najboljšem primeru leta 2014

Župan Občine Ribnica Jože Levstek, mag. Dejan Jurkovič in Mitja Kosec

Jože Levstek, mag. Dejan Jurkovič in Mitja Kosec

Ribnica – V torek, 27.3.2012 je bila v prostorih Občine Ribnica novinarska konferenca na temo obnove železniške proge Grosuplje-Kočevje, ki sta se je poleg župana Jožeta Levstka udeležila tudi mag. Dejan Jurkovič, vodja sektorja za investicije in nadgradnje ter Mitja Kosec, vodja projekta Obnove proge Grosuplje- Kočevje, oba z Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Kočevska proga je bila zgrajena leta 1893 in trenutno dovoljuje osno obremenitev do 16 ton. Postaje oz. službena mesta so opremljena z iztrošenimi mehanskimi signalno varnostnimi napravami in mehanskimi signali razen postaje (bivšega nakladališča) Ortnek, ki nima signalov. Na določenih odsekih proge je hitrost vlakov omejena celo na 20 km/h. Na progi se je v preteklosti izvajal le tovorni promet z omejeno hitrostjo, pri čemer je bilo potrebno izvajanje dodatnih varnostnih ukrepov. Tirne naprave in oprema so zaradi starosti iztrošene, zato je za ponovno vzpostavitev rednega potniškega in tovornega prometa potrebna celovita obnova proge, za katero je izdelana vsa projektna dokumentacija.

Celotna investicija je ocenjena na okoli 100 milijonov evrov. Gradbena dela na projektu modernizacije proge Grosuplje-Kočevje so se pričela izvajati leta 2008. Do konca lanskega leta je potekala nadgradnja proge (zamenjava tamponskega sloja, tirne grede, pragov in tirnic) od Grosupljega do Ortneka. Realizacija na projektu je bila v višini 41,2 milijona evrov in je zajemala gradbeno ureditev tirov na odseku Grosuplje-Ortnek. Za nadaljevanje gradbenih del od Ortneka proti Kočevju je bil ob koncu lanskega leta sklenjen aneks k pogodbi, s katerim so dodatno zagotovili 18,9 milijona evrov in tako dela sedaj potekajo naprej do Ribnice.

[oglas tip=”180×150″ p=”L”]Do konca letošnjega leta naj bi tako dokončali progo do Ribnice, v naslednjem letu pa z obnovo železniške postaje v Ribnici, ta krak tudi končali. Za dokončanje celotnega projekta bo potrebno zagotoviti še 40 milijonov evrov. Najzahtevnejša dela na celotni trasi so bila od Grosupljega do Žlebiča, medtem ko bo nadaljevanje obnove proge naprej proti Kočevju lažje. Težava bo sicer pri nivojskih prehodih, ki jih je zdaj na celotni trasi 79, potem pa jih bo precej manj. S tem je potrebno zgraditi dodatne ceste ob progi, sploh bo to težava v mestu Ribnica in od Mrtvic do Kočevja.

Razdalja med posameznimi prehodi mora biti najmanj en kilometer. Kar 20 tisoč evrov bodo na progi stale signalno varnostne naprave. Hitrost potniškega vlaka bo potem do 100 km/h, potovalni čas iz Kočevja do Ljubljane pa 71 minut, avtobus na tej razdalji denimo vozi 85 minut. Glede na jutranjo gnečo na Škofljici si prebivalci med Kočevjem in Velikimi Laščami želijo čimprejšnjo realizacijo projekta, ki naj bi, če bo zagotovljen denar, luč na koncu predora zagledal v letu 2014.

ZVOK:
Mag. Dejan Jurkovič o dosedanjih in prihodnjih aktivnostih obnove proge
Dejan Jurkovič o dosedanjih in pričakovanih sredstvih za obnovo proge
Mitja Kosec predvidena dela letos in prihodnje leto
Mitja Kosec o ciljni skupini potnikov
Župan Jože Lesvtek o aktivnostih Občine pri prenovi železniške proge

Vir: radio1.si

Komentiraj