Ribnica

V Ribnici obeležili stoletje obstoja japonske Yaskawa Electric Corporation

Novinarska konferenca ob 100. obletnici podjetja Yaskawa
Novinarska konferenca ob 100. obletnici podjetja Yaskawa

Ob 100. obletnici japonskega proizvajalca robotov Yaskawa Electric Corporation v Ribnici spregovoril tudi premier Cerar. Slovenija ima dobre možnosti, da z gradnjo nove Yaskawine tovarne postane center evropske
robotike.

RIBNICA – Ob stoti obletnici vodilnega svetovnega proizvajalca na področjih robotike in sistemov za avtomatizacijo Yaskawa Electric Corporation je v Ribnici, kjer podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki ju vodi Hubert Kosler, tvorita razvojni sedež tega podjetja za celotno Evropo, potekal svečani dogodek.

Na njem je spregovoril tudi predsednik vlade RS dr. Miro Cerar. Poudaril je, da bi uspešnejši primer tuje naložbe v Sloveniji težko našli in izrazil upanje, da bo prav Slovenija tista država, v kateri bo Yaskawa zgradila svojo novo evropsko tovarno robotov, kar bi predstavljalo največjo tujo investicijo pri nas v letu 2016. “Yaskawa v Sloveniji je zgodba o uspehu,” je na dogodku poudaril Hubert Kosler. “Leta 1996 smo dobili priložnost in zaupanje japonskih lastnikov ter pričeli s proizvodnjo robotskih celic. S trdim delom, borbenostjo in predanostjo smo podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro postavili v evropsko ozvezdje. Zdaj opravljamo pomembne strateške naloge za ostala hčerinska podjetja v Evropi, postali smo center inženiringa in proizvodnje, gradimo na kakovosti in ustvarjamo prihodnje trende. Imamo tudi najboljše rezultate na področju sodelovanja Slovenije z Japonskim gospodarstvom. Prihodki so rasli tudi v obdobju recesije.

V zadnjih štirih letih smo občutno zvečali število zaposlenih. Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta imela lani približno 25 milijonov evrov prihodkov in 114 sodelavcev. Danes nas je že 126 in se bližamo skupni prodaji 35 milijonov evrov,” je odlične rezultate naštel Hubert Kosler in poudaril, da je osnova vrhunske organizacije vrhunska ekipa ljudi, ki premika meje povprečja, za kar se je svojim sodelavcem toplo zahvalil.

Uspeh, ki lahko prepriča tudi druge tuje investitorje
Premier Cerar je v svojem nagovoru poudaril, da je Yaskawa tudi odličen dokaz, da spodbude, ki jih Slovenija namenja tujim investicijam, delujejo. Subvencija za širitev in nova delovna mesta, ki jo je Yaskawi dodelil SPIRIT leta 2012, je obrodila sadove, saj se je število zaposlenih podvojilo. Uspeh Yaskawe v Sloveniji je tudi najboljši argument za pritegnitev drugih japonskih investitorjev, ki iščejo primerno lokacijo v Evropi. Dr. Cerar je izrazil upanje, da se bo dobro sodelovanje med Slovenijo in Japonsko, ki v gospodarskem pogledu temelji na visokotehnoloških proizvodih, novih tehnologijah in izmenjavi znanja, nadaljevalo tudi z odločitvijo Yaskawe, da svojo novo tovarno, ki bo predstavljala center evropske robotike, postavi na naših tleh.

Nova tovarna robotov bi odprla 200 kakovostnih delovnih mest
Kot je pojasnil Hubert Kosler, namerava Yaskawa število izdelanih industrijskih robotov v svetovnem merilu s 25.000 povečati na 30.000 letno, zato načrtujejo postavitev tovarne industrijskih robotov v eni od evropskih držav. “Naložba bo vredna 35 milijonov evrov in prinaša okoli dvesto kakovostnih, dobro plačanih novih delovnih mest, kar je izjemno pomembna priložnost za Slovenijo. Že zdaj postajamo Yaskawin evropski center za razvoj robotike, če se odločijo za nas (konkurenco predstavljajo Slovaška, Češka, Madžarska in Poljska), pa bo Slovenija postala tudi pomembna evropska lokacija za proizvodnjo robotov in robotskih linij,” je o pomenu takšne investicije povedal Hubert Kosler in napovedal, da bi se s tem strma rast uspeha nadaljevala. Kot dodano vrednost Slovenije je izpostavil inovativen inženirski kader, “seveda pa je odločitev japonskih partnerjev o lokaciji nove tovarne odvisna tudi od spodbud, ki jih bo investiciji namenila država.” Ker Yaskawa proizvaja kompleksne izdelke za različne industrije, dajejo delo celemu spektru delavcev in že zdaj imajo v podjetjih Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sanjski portfolio zaposlenih. Uspeh se preliva tudi drugam, saj Yaskawa daje delo tudi številnim pod-dobaviteljem ter vrsti inštitutov, fakultet in drugih znanstvenih in tehnoloških organizacij, s katerimi razvija tako nove tehnološke rešitve kot nove proizvodne metode.

Brez robotov v industriji bi navadnemu človeku mnogo izdelkov ostalo nedosegljivih. Visoke goste, med katerimi so bili predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, župani Ribnice, Kočevja in Murske Sobote Jože Levstek, dr. Vladimir Prebilič in dr. Aleksander Jevšek, predstavnik SPIRITA, predstavniki GZS, predsednik akademije SAZU prof. dr. Tadej Bajda in predsednik Inženirske akademije Slovenije prof. dr. Stane Pejovnik, so pozdravili tudi njegova ekscelenca Keiji Fukuda, japonski veleposlanik, ter Manfred Stern, predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe GmbH in hkrati podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corporation, ter Bruno Schnekenburger , predsednik Yaskawa Robotics Europe.

Slednji je izpostavil dejstvo, da so roboti od prvih korakov pred 30 do 40 leti do danes popolnoma spremenili industrijsko krajino: “V način proizvodnje so prinesli revolucijo in brez njih bi mnogo izdelkov, ki so danes dostopni vsem, ostalo dostopnih le redkim. V Yaskawi smo ponosni, da smo pri tem odigrali veliko vlogo, pripravljamo pa se na še večje stvari v prihodnosti, k čemur pomembno prispeva tudi ekipa v Sloveniji, ki pod odličnim vodenjem direktorja Huberta Koslerja od leta 2011 dosega kar 30% rast vsako leto.” Bruno Schnekenburger je dodal, da je Slovenija vsekakor močna kandidatka za lokacijo nove tovarne, tako zaradi podpore države kot zaradi predane ekipe, ki ni odlična le v proizvodnji, temveč tlakuje pot tudi razvoju ter uvajanju vitkih (lean) metod v poslovanju, organizaciji in v proizvodnji.

Vizija 2025 za boljšo, prijaznejšo, bolj zeleno prihodnost
Yaskawa Electric Corporation, ki je izumila koncept mehatronike, je daleč največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov in generira skoraj 3 milijarde poslovnega obsega letno.  Njen sedež se nahaja v mestu Kitakyushu, zaposluje pa kar 15.000 ljudi po vsem svetu. Vsako leto proizvedejo neverjetnih 1,9 milijona inverterjev (v uporabi po svetu jih je 22 milijonov), 1 milijon servo pogonov (v uporabi jih je 12 milijonov) in 25.000 robotov (v uporabi jih je 330.000).  “Ob stoletnici pa smo si zastavili vizijo, da do leta 2025 seveda ostanemo vodilni v omenjenih segmentih, a da hkrati družbi ponudimo novo vrednost preko fuzije napredka v jedrni tehnologiji in odprtih inovacij. Še naprej bomo razvijali koncept mehatronike za avtomatizacijo industrije; si z razvojem tehnologij čiste, zelene energije prizadevali za varno in trajnostno naravnano družbo; ter z razvojem na področju humatronike, torej z aplikacijami tehnologije mehatronike na področjih medicine in kakovosti bivanja, z izdelki, kot so eksoskeletoni, pomagali ljudem povečevati njihove sposobnosti,” je vizijo Yaskawe za prihodnost naslikal Manfred Stern.

Komentiraj