Ribnica

V Škrabčevi domačiji je bila predstavitev knjige: Martin Krpan – diplomat in vojščak

knjiga Martin Krpan - Diplomat in vojščak

V petek zvečer,  12.3.2010 je na Škrabčevi domačiji tekla beseda o izvirni, državotvorni in aktualni interpretaciji našega največjega nacionalnega mita. Dr. Milan Jazbec je predstavil svoje avtorsko delo z naslovom Martin Krpan – diplomat in vojščak. Z avtorjem knjige se je pogovarjal urednik, novinar in komentator aktualnega dogajanja Mitja Meršol.

Martin Krpan je osrednji slovenski literarni in nacionalni junak. Dr. Milan Jazbec ga v svoji knjigi Martin Krpan – diplomat in vojščak, na izviren, domiseln in morda tudi presenetljiv način odkriva kot spretnega in nadvse učinkovitega diplomata in vojščaka. S tem dobi tradicionalno pojmovanje Krpana z Vrha pri Sveti Trojici dodatno razsežnost, ki ga postavlja v poseben položaj v primerjavi z večino ljudskih junakov sploh. V tej luči je Krpan oseba, ki sledi svojim ciljem, jih doseže in v odnosu do njih pokaže državniško držo, ki se stika s pogledom antičnih filozofov na državne posle. Krpan izstopa v svoji svobodomiselnosti, individualnosti in s tem, ko misli nase in na svoje domače, ostaja kot pravi diplomat in vojščak vladarju na razpolago.

Na začetku knjige je zapisanih nekaj citatov, med njimi se najde tudi misel dr. Franceta Bučarja, ki se glasi takole: “Svojo diplomatsko spretnost je Krpan povezoval s svojo izjemno močjo. In bil uspešen. Naša diplomacija te izredne moči nima. Kje je lahko njena posebna moč, bo morala šele odkriti.”

Dr. Jazbec pravi, da je knjiga namenjena tako tistim, ki želijo Martina Krpana spoznati v malo drugačni luči, kot tistim, ki jih zanima diplomacija, saj je knjiga po eni strani tudi priročnik o tem, kakšne so značilnosti diplomata.

Vir: radio1.si

Komentiraj