Ribnica

V Rokodelskem centru Ribnica odprli razstavo »Umetnost kovanja s tradicijo«

V Rokodelskem centru Ribnica odprli razstavo »Umetnost kovanja s tradicijo«

Umetnost kovanja s tradicijo

Ribnica – V četrtek, 10. marca 2011, so v Rokodelskem centru Ribnica odprli razstavo »Umetnost kovanja s tradicijo« podjetja UKO Kropa. Že od daleč se je slišalo zvoke kovanja, saj je pred Rokodelskim centrom kroparski kovač prikazoval izdelovanje žebljev in podkvic za srečo.
Obiskovalce je na odprtju pozdravil župan Občine Ribnica, g. Jože Levstek, direktorica Rokodelskega centra, ga. Polona Rigler Grm in direktor podjetja UKO Kropa, g. Tomaž Peternel. Ker je bilo kovaštvo razvito tudi na našem območju, je čast odprtja razstave dobil g. Franc Lešnjak, ki je ohranil družinsko tradicijo podkovskega in vozovnega kovaštva.

Na razstavi so predstavljeni kovaški izdelki sodobne produkcije, ki so smiselno razporejeni na montažnih stenah, ki predstavljajo dom. Na sredini je ognjišče, zasuto z ogljem, iz njega pa švigajo plameni, ki nosijo kovane končne izdelke. To je prva izmed gostujočih razstav bodočih rokodelskih centrov, ki naj bi se zvrstile v prostorih našega Centra.

V Kropi se je skozi stoletja pisala zgodba o kopanju in taljenju železove rude, kuhanju oglja ter o ropotu mehov in kladiv, ki je nastajal pri ročnem kovanju žebljev. Iz vrst žebljarjev in kovačev so izhajali tudi posamezniki, ki so železo umetniško oblikovali v železna polkna in vrata, kljuke in mreže, ki še vedno krasijo kroparske hiše.

Izročilo prvih, neznanih in neimenovanih umetniških kovačev je še posebno od konca 19. stoletja vse do današnjih dni prehajalo na mlajše generacije. Podjetje UKO Kropa že od leta 1956 združuje ohranjanje in nadaljevanje izročila, hkrati pa v novo tisočletje stopa z vizijo umetniškega kovaštva, ki temelji na sodelovanju med oblikovalci in umetniki ter umetniškimi kovači.

Razstavo je financirala Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica, ki že od samega začetka spodbuja povezovanje rokodelskih centrov po Sloveniji. Razstavo si lahko ogledate od ponedeljka do sobote od 9. do 17. ure.

Vir: e-utrip.si, Tina Zajc

Komentiraj