Ribnica

V RC Ribnica pripravili predavanje in razstavo na temo: Škofjeloški pasijon

Predavanje v RC Ribnica - Škofjeloški pasijon
Predavanje v RC Ribnica - Škofjeloški pasijon
Predavanje v RC Ribnica - Škofjeloški pasijon

Predavanje v RC Ribnica - Škofjeloški pasijon

Ribnica – V četrtek, 8. marca 2012 so v Rokodelskem centru pripravili predavanje Marte Gartner iz škofjeloške kapucinske knjižnice na temo Škofjeloški pasijon. Škofjeloška pasijonska procesija ima dolgo tradicijo.

Sodeč po pismu neznanega loškega voditelja, se je odvijala po ulicah Škofje Loke že davnega leta 1713. Pismo, ki se hrani v kapucinskem samostanu v Škofji Loki, ima v celoti razdelan razpored podob, v katerih so sodelovali meščani in prebivalci okoliških vasi. Zdi se, da je bila procesija že takrat utečena tradicija. Omenjeno pismo je najstarejše ohranjeno pričevanje o prirejanju pasijonskih procesij v Škofji Loki. V času katoliške prenove v 17. stoletju so slovenski škofje vabili kapucine, kot nosilce ‘nove, evangelijske pridige’ in tako so prvi samostan ustanovili v Gorici, leta 1591. V Ljubljano so kapucini prišli leta 1606, zatem v ostala slovenska mesta, med njimi tudi v Škofjo Loko. Po številu samostanov in redovnikov so bili kapucini v 18. stoletju najštevilčnejša redovna skupnost na Slovenskem. Značilnost duhovnega življenja v samostanu je bilo premišljevanje Kristusovega trpljenja. S pridiganjem in prirejanjem pasijonskih procesij so skušali to skrivnost približati tudi vernikom. Več o bogatem in lepem kapucinskem samostanu v Škofji Loki, ki je bil zgrajen leta 1710, si lahko preberete na www.kapucini.si.

Po predavanju Marte Gartner, so v Rokodelskem centru odprli razstavo Škofjeloški pasijon (www.pasijon.skofjaloka.si), ki si jo lahko ogledate do velike noči. Na odprtju se je predstavil tudi Ribniški pasijon, ki ima svoj prostor v okviru gostujoče razstave. Več o Ribniškem pasijonu, ki si ga lahko ogledate v soboto, 24. marca 2012 in nedeljo, 1. aprila 2012, ob 20. uri, v ribniškem Gradu pa si lahko preberete na www.ribniskipasijon.si.

Marko Modrej

Komentiraj