Ribnica

V Kotu registrirali društvo, ki bo zastopalo njihove interese

Težave v Kotu pri Ribnici

Težave v Kotu pri Ribnici

Kot pri Ribnici – S težavami vaščanov Kota pri Ribnici, ki jih povzročata koncesionarja bližnjega peskokopa, so bili na zadnjih sejah občinskega sveta seznanjeni tudi občinski svetniki.
Janez Merhar, svetnik Nove Slovenije, je zato predlagal, da bi morala Občina zaradi žgoče problematike, ki se tam vleče že dalj časa, sklicati sestanek in nanj povabiti poleg strokovnih sodelavcev tudi vse druge, ki jih težave zadevajo, predvsem predstavnike vaščanov. Župan Jože Levstek je dejal, da so predstavniki Kota znova izpostavili nevzdržne razmere, a ker doslej ni nič zaleglo, so v Kotu sklenili, da registrirajo društvo, ki bo zastopalo njihove interese. Društvo se je že povezalo z odgovornimi inštitucijami v Ljubljani, s ciljem, da se omeji izraba peskokopa in predvsem najdejo rešitve o zmanjšanju prevozov s težkimi tovornjaki s peskom čez strnjeno vas.

[oglas tip=”180×150″]Naj spomnimo, da se v Kotu že desetletja pritožujejo nad režimom transporta rudnin, torej peska. Cesta skozi vas, ki se ponekod dotika roba hiš, je preozka in ne prenese tako velike obremenitve tovora, poleg tega pa se koncesionarja, tako pravijo vaščani, ne držita dogovora o številu dnevnih prevozov. Poleg hrupa, prahu in seveda nevarnosti, so zaradi tovornjakov ponekod razpokane stene hiš, kar je za sicer mirno vas nevzdržno. Leta 2006 so vaščani Kota bojkotirali občinske volitve, a jim tudi to ni nič pomagalo. Sedaj veliko stavijo na novoustanovljeno društvo, ki naj bi pomagalo vsaj delno ublažiti razmere in jih pripeljati v okvir znosnih. Kot trajna, a komaj verjetna, rešitev se ponuja pri načrtovani zložitvi zemljišč na območju Kota in ureditev obvoznice okoli vasi. A pot do nje bo enako dolga, če ne daljša, kot denimo obvoznica okoli Ribnice,  bodisi nekje pod Malo Goro ali po zemljiščih za nekdanjo vojašnico.

Vir: e-utrip.si, I.L.

Komentiraj