Ribnica

V Galeriji Miklova hiša odprli že sedmo razstavo »Iz Likovne zbirke Riko«

Polona Lovšin kustosinja razstave Iz Likovne zbirke Riko

Polona Lovšin

Ribnica – Galerija Miklova hiša v Ribnici je bila v četrtek, 16.12.2010 premajhna, da bi lahko sprejela številne slovenske ugledne goste iz sveta politike, gospodarstva, kulture in druge goste, ki so se udeležili odprtja že sedme razstave »Iz Likovne zbirke Riko«.

Razstavo, ki bo na ogled od 30. januarja 2011, je odprl dr. Stojan Pelko, državni sekretar na ministrstvu za kulturo RS. V kulturnem programu sta nastopila Marko Hatlak na harmoniki in Karmen Pečar na violončelu.

Rikova zbira šteje že več kot 250 umetniških del stotih avtorjev. Vanjo so vključeni tako slikarska kot tudi kiparska dela najpomembnejših umetnikov 20. stoletja in tistih, ki umetnostno kvaliteto uresničujejo tudi v zdajšnjem času. Ker likovna zbirka omogoča vpogled v zadnjih 100 let umetniškega ustvarjanja, lahko v njej začutimo raznolikost in pestrost izraznih načinov, prisotnost izjemne estetske dinamike in umetnostnih stremljenj ter predvsem kvaliteto umetniških del domačih ustvarjalcev. Vendar se likovna zbirka Riko s tem ne zaključuje, temveč z načrtovanimi odkupi del, ki nastajajo danes, sledi izjemnosti slovenske umetnosti tudi v 21. stoletju. Likovno zbirko bogati tudi izviren način pridobivanja del. Ob klasičnih nakupih je podjetje Riko našlo izvirno rešitev, kako kot zbiratelj nadgraditi pridobivanje umetniških del v zbirko ter ob tem prispevati h kvaliteti umetniškega ustvarjanja. Projekt, ki so ga imenovali »Pariz – Hrovača«. To je živahen projekt, ki daje Rikovem zbirateljstvu dodatno vrednost. V zbirko so letos dodali tri izjemna dela, predstavili pa jih bodo v Galeriji Miklova hiša prihodnje leto.

Mirko Bratuša (1963) je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je zaključil tudi podiplomski študij. Dodatno se je izpolnjeval  na Umetnostnih akademijah v Münchnu in Düsseldorfu. Od leta 1997 predava na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Imel je več samostojnih razstav, sodeloval je na številnih pomembnih mednarodnih predstavitvah doma in v tujini. Nekatera njegova dela so stalne javne postavitve in so zastopana v pomembnih zbirkah. Od leta 1997 predava na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Za svoje delo je  prejel več nagrad, med drugim tudi Zlati ptico (2004) in nagrado Prešernovega sklada (2006).

Marjan Gumilar (1956) je diplomiral na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. S štipendijo Zorana Mušiča se je izpopolnjeval v Parizu. Veliko razstavlja doma in v tujini, njegova dela so umeščena v pomembne javne in zasebne zbirke likovne umetnosti. Od leta 2006 predava na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je prejel več nagrad.

ZVOK: Polona Lovšin kustosinja razstave Iz Likovne zbirke Riko

Vir: radiokrka.com

Komentiraj