Ribnica

Tina Mihelič zamenjala Marka Modreja na mestu odgovornega urednika Rešeta

Tina Mihelič in Marko Modrej
Tina Mihelič in Marko Modrej

Ribnica – Mar si vsa leta največja stranka (SDS) v ribniškem občinskem svetu lasti pravico, da v prihodnje po svoje kroji lokalno glasilo Rešeto? Odgovor je pritrdilen, če na mizo postavimo izid glasovanja na zadnji seji, ko se je odločalo o podpori odloku, ki ga je pripravila občinska uprava. Po več kot dvajsetih letih sta hrbet SDS obrnila tudi svetnika Nove Slovenije, ter seveda svetniki drugih strank in list, ki so bili proti.

Uvodoma je Domen M. Čampa Marinč v imenu predlagatelja predstavil besedilo odloka v prvi obravnavi in pri tem poudaril, da slednji zagotavlja mnogo bolj transparenten in sledljiv postopek imenovanja, kot doslej, ko sta programski svet in uredniški odbor kot ločena svetovalna organa pokazala nekatere neučinkovitosti pri delu.

»To ni res«, je zatrdil Luka Ilc (SLS). »Trenutna uredniška zasnova glasila je pisna vsem na kožo, predlagan odlok pa pomeni grob poseg politike v medijMiha Klun (SDS) poudarja, da je zmotna razlaga, da naj bi s tem odlokom občinsko glasilo postalo strankarsko trobilo. »Mi smo zadnji, ki bi želeli, da bi glasilo izgubilo na kakovosti ali nehalo izhajati. Zaznali smo določena nesoglasja med organi, ki lahko dolgoročno zelo ogrozijo časopis, občinska uprava pa je skušala zadevo poenostaviti«, je dejal Klun.

Programski svet so doslej izbirale politične stranke (sedem jih je) zastopane v občinskemu svetu, zraven je še bil predstavnik občine. Programski svet je izbiral urednika. Po novem se je želelo, da bi Uredniški odbor (namesto programskega sveta) izbirala mandatno volilna komisija, v katerim ima večino SDS. Janez Tanko (Lista za jutri), je dejal, da so člani programskega svet stopili na žulje nekaterim »stricem iz ozadja« (SDS), to pa je vnelo razpravo med njim in Jožetom Tankom (SDS), ki se je na momente iztirila iz strokovnega in zašla v politično napenjanje mišic oziroma tudi na zasebno raven. Sicer se po štirih letih kot glavni in odgovorni urednik občinskega glasila poslavlja Marko Modrej, vajeti Rešeta pa je s prvim junijem 2016 v svoje roke prevzela Tina Mihelič.

Vir: e-utrip.si, (I.L.)

1 komentar

  • Marko, žal si šele na koncu, ko si zvedel da te bodo zamenjali, na papir Rešeta zlil dejanske misli in razmišljanja kar nekaj ribnčanov, ki jih poznam… to pa so bile tudi edine kritike občinske oblasti, ki si jih napisal…. žal mnogo prepozno, čeprav razumem, da si konec koncev bil odvisen od iste oblasti….

Komentiraj