Ribnica

Težave z obnovo železniške proge Grosuplje – Kočevje

Obnova železniške proge pri Ortneku

Nov podporni zid, tik pred postajo Ortnek

Ortnek – Na železniški progi Grosuplje – Kočevje, posodobljena je do meje med občinama Velike Lašče in Ribnica, trenutno potekajo dela do Ortneka. Tam se je nekoliko zavleklo, in sicer zaradi drsenja tal in hiše nad progo, zato je moral izvajalec del več kot dva meseca s podpornim zidom utrjevati plaz.

Na odseku od občinske meje Velike Lašče – Ribnica pa do železniške postaje Ortnek, v dolžini dveh kilometrov, se bodo ukinili štirje nivojski prehodi, namesto njih pa bodo dva obnovili in jih uredili z avtomatskimi zapornicami. Ta dela financira Direkcija RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in Slovenske železnice. Občina pa je po zakonu dolžna zgraditi nadomestne ceste, in sicer za vse tiste prehode, ki se bodo ukinili.

Kot je povedal Danilo Hočevar iz občinske uprave, so že na prvem odseku pri urejanju tras za nadomestne ceste naleteli na nemalo težav. V ospredju so seveda lastniška razmerja. Preostali del proge od Ortneka do Lipovca, kjer je 22 nivojskih prehodov, pa si je komisija, ki jo je imenoval minister za promet, ogledal letos pomladi. Pričakujejo, da jih bo ministrstvo že kmalu obvestilo o tem, kateri nivojski prehodi bodo ukinjeni oz., kako bodo na tem odseku urejeni drugi prehodi. Seveda pa časovna dinamika, kako bo potekala obnova proge od Ribnice in naprej do Kočevja, še ni znana.

Vir: e-utrip.si, I. L., (foto: vlaki.info, Aljaž)

Komentiraj