Ribnica

Štiri občine podpisale pismo o nameri za pripojitev k javnemu zavodu Lekarna Ribnica

Podpis pisma o nameri.
Podpis pisma o nameri.
Podpis pisma o nameri.

Podpis pisma o nameri.

Ribnica – V petek, 30.11.2012 so župani občin Cerknica, Loška dolina, Bloke in Logatec v Ribnici podpisali pismo o nameri za pripojitev k javnemu zavodu Lekarna Ribnica. Nameravajo izstopiti iz Lekarne Ljubljana, saj dobiček, pravijo župani, ki ga lekarne ustvarijo z dejavnostjo na njihovem območju, konča v proračunu mestne občine Ljubljana in ne v območju, kjer ga ustvarjajo.

Soustanoviteljice javnega zavoda Lekarna Ribnica, to so občine Ribnica, Sodražica in Loški Potok, se s pripojitvijo strinjajo. Že sedaj pa so se župani dogovorili, da bodo lekarniški dobiček delili po številu prebivalcev.

S tem bo, po ocenah, občina Cerknica v proračun dobila od 30.000 do 50.000 evrov. »Kar bomo vlagali v zdravstvo,« pravi cerkniški župan Marko Rupar, ki še dodaja, da Lekarna Ljubljana ni nikoli niti nakazala namere, da bi dobiček, ki nastaja v občini Cerknica, pustila na tem območju. Berto Menard, župan občine Logatec, ocenjuje, da bodo v njihov občinski proračun dobili okoli 50.000 evrov. Pravi pa še, da se v vseh občinah, kjer so se odločili za pripojitvi k Lekarni Ribnica, kvaliteta lekarniške oskrbe ne bo spremenila.

Občine so si še pred začetkom postopka pripojitve pridobile pravno mnenje, obenem pa bodo med postopkom pridobile mnenja ali soglasja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pristojnega ministrstva in Lekarniške zbornice Slovenije. Postopek naj bi bil končan v približno pol leta, vsi zaposleni v lekarnah po občinah Cerknica, Loška dolina, Bloke in Logatec pa naj bi sami izbrali, kje želijo ostati zaposleni. »Z uslugami naših lekarn smo zadovoljni,« so potrdili župani, prepričani, da Lekarna Ljubljana pripojitve ne bo sprejela z odobravanjem.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]V Lekarni Ljubljana so za namero občin izvedeli z novinarskim vprašanjem Dela, zato zadeve ne morejo komentirati. »Odločitev o izvajalcu lekarniške dejavnosti je seveda v pristojnosti občine,« pravijo v Lekarni Ljubljana, kjer še opozarjajo, da je lekarništvo v vedno večjih težavah zaradi napovedanega podaljšanja plačilnih rokov s strani ZZZS, kar bo posledično pomenilo, »da bodo na dolgi rok nemoteno oskrbo z zdravili in drugimi izdelki za zdravje in dobro počutje lahko omogočale samo večje verige.« Napovedujejo še, da bodo z občinami poskušali najti skupno rešitev.

Tako v Lekarni Ljubljana tudi ne odgovarjajo na vprašanje o neustreznih statusih lekarn, saj se je v Cerknici, Loški dolini, Blokah in Logatcu, pokazalo, da je njihov pravni status neurejen. Po zakonodaji bi občine namreč morale biti soustanoviteljice javnega zavoda, torej tudi Lekarne Ljubljana, ali pa bi občine morale podeliti lekarniško koncesijo. »Sedanje razmere kažejo, da Lekarna Ljubljana nimajo pravne podlage za delovanje v teh občinah,« pravi Blaž Milavec, župan občine Sodražica.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj