Ribnica

Slovesnost ob 120 letnici odprtja železniške proge Ljubljana-Kočevje

120 obletnica odprtja železniške proge Ljubljana-Kočevje
120 obletnica odprtja železniške proge Ljubljana-Kočevje

Ribnica – Včeraj, 21. septembra 2013, natanko ob 10.25 uri je prvič po letu 1970 v Ribnico iz Ljubljane pripeljal potniški vlak. Zadnji potniški vlak je bil v Ribnici leta 2007 v okviru takratnega Ribniškega sejma. Tu je seveda govora o potniških vlakih takih kot jih poznamo dandanes. Ravno tako se je vozilo v tem času vse do Kočevja, seveda v sklopu muzejskih vlakov, večinoma so jih najeli tujci. Zadnji tak je v Kočevje peljal leta 2008.

120 obletnica odprtja železniške proge Ljubljana-Kočevje

120 obletnica odprtja železniške proge Ljubljana-Kočevje

Včerajšnje slovesnosti v Ribnici se je udeležilo vodstvo slovenskih železnic, župani od Grosupljega do Ribnice in številni gostje. Pripravili so zanimiv kulturni program z ikonografijo iz leta 1893. Prebrana je bila cesarjeva čestitka ob tem dogodku, ob navzočnosti graščakov Auersperger in druge gospode.

Slovenske železnice so začele to progo za potniški promet obnavljati leta 2008, gradbena dela so dokončali do Ribnice, do Kočevja pa naj bi jih prihodnje leto, če bo seveda država zagotovila denar v proračunu. Sicer pa so osrednjo prireditev pripravili na železniški postaji v Grosupljem.

Sto dvajset let zatem, ko je v Kočevje pripeljal prvi vlak, in 43 let zatem, ko je lokomotiva v Ljubljano odpeljala zadnje potniške vagone, je po kočevski železniški progi znova zapeljal vlak. A so se potniki odpeljali le do Ribnice, saj državi v petih letih ni uspelo obnoviti celotne proge, temveč le 36-kilometrski odsek. Stari tiri do Kočevja ne bi zdržali tolikšne osne obremenitve; na zadnji »vožnji« so se župani po zaraščenih in uničenih tirih od Ribnice do Kočevja z drezino peljali s hitrostjo največ 20 kilometrov na uro. Kmalu zatem je inšpektor zaprl odsek od Lipovca do Kočevja.

Za dokončanje obnove še 40 milijonov evrov

Po delu proge – ta je bila zgrajena predvsem zaradi prevoza rjavega premoga iz kočevskega rudnika – sicer že nekaj časa vozijo tovorni vlaki. Ti prevažajo naftne derivate do državnega skladišča blagovnih rezerv v Ortneku. Obnova tega odseka je spadala pod prvo od treh faz obnavljanja železniške proge, drugo fazo pa so v Slovenskih železnicah razdelili na dve etapi. V prvi so obnovili odsek do Ribnice in tamkajšnjo železniško postajo, v drugi pa načrtujejo obnovo 13-kilometrskega odseka do Kočevja. V kolikšnem času bo država, ki ji je v petih letih z nekaj več kot petdesetimi milijoni evrov uspelo obnoviti 36 od 49 kilometrov proge, končala obnovo celotne proge, še ni znano, saj še vedno ni zagotovljenega denarja. Za obnovo trase in tirov do Kočevja bi potrebovali okoli 20 milijonov evrov, dodatnih 20 pa za zavarovanje celotne proge s signalnovarnostnimi in telekomunikacijskimi napravami. Župani občin od Barja do Kolpe, ki poudarjajo, da je obnova proge izredno pomembna za razvoj regije, so sicer pred časom vladi predlagali, naj denar iz programa Pokolpje preusmeri v obnovo proge, a se je izkazalo, da teh sredstev ni. »Prva ideja je bila, da bi del cestnega evra namenili za to progo. Ta ideja ni bila realizirana. Naš drugi predlog je bil, da bi se del sredstev, ki jih ima država na razpolago za 3. a razvojno os za cestni del, prerazporedi na železniški del. Pa smo ugotovili, da tega denarja država nima, čeprav je ves čas govorila, da ga ima. Vse ideje, ki jih predlagamo, izhajajo iz dejstev, ki jih prikazuje država, potem pa ugotovimo, da na teh postavkah denarja ni,« je povedal kočevski župan Prebilič.

Z vlakom hitreje in ceneje v Ljubljano

[oglas tip=”180×150″]V Slovenskih železnicah so izračunali, da bi vlak od Kočevja do Ljubljane potreboval uro in dvajset minut, vozovnica pa bi stala 5,48 evra. To je hitreje in ceneje od zdaj edine javne potniške povezave, saj avtobus isto razdaljo v povprečju prevozi v uri in pol, v prometnih konicah pa do prestolnice vozi tudi dve uri. Avtobusna vozovnica stane 6,70 evra. »Naredili bomo vse, da bomo do zagona potniškega prometa te številke izboljšali,« je povedal Mihael Grah iz Slovenskih železnic in dodal, da so z nekaj spremembami, na primer deviacijo Predole, že izboljšali hitrost. Če pa so v Slovenskih železnicah še pred nekaj meseci zagovarjali trditev, da zagon potniškega prometa ni smiseln, dokler se ne obnovi celotna proga, zdaj razmišljajo tudi o možnosti, da bi pred končanjem vseh del uvedli potniški promet do Ribnice.

Vir: radiokrka.com in dnevnik.si

Komentiraj