Ribnica

Roboti iz Ribnice za izdelavo sedežev v twingu in smartu

Hubert Kosler

Hubert Kosler

Ribnica – Hubert Kosler, direktor ribniškega proizvajalca industrijskih robotov Yaskawe Ristro, je včeraj podpisal pomembni pogodbi. Za novomeški Johnson Controls, ki izdeluje avtomobilske sedeže za Revoz, bodo razvili robote za varjenje zadnjih sedežev za twingo in smart, to sta avtomobila, ki ju bodo v Revozu proizvajali na isti platformi.

Spomnimo, gre za projekt Edison, ki je skupna naložba Renaulta in Daimlerja . Posel so pridobili prek podjetja Yaskawa Slovenija, ki trži projekte v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije, robote pa bodo proizvajali v Yaskawi Ristro, kjer razvijajo in izdelujejo industrijske robote za Evropo. Hubertu Koslerju je namreč lani uspelo prepričati japonsko Yaskawo, največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, da je ribniška Yaskawa postala strateški razvojni dobavitelj robotskih celic za Evropo. Robotske celice so delovna mesta, v katera so vstavljene robotske roke in njihovi krmilni mehanizmi. Prihodki Yaskawe Ristro bodo letos zrasli na 19 milijonov, Yaskawe Slovenija pa na dobre štiri milijone, napoveduje Kosler, ki vodi obe družbi.

Vključil bo dolenjske izvajalce

[oglas tip=”180×150″ p=”D”]Novomeški Johnson Controls je doslej izdeloval zgolj mehke dele sedeža in oblazinjenje, po novem pa bodo izdelovali tudi kovinske okvirje in mehanizme in prav te bodo varili Yaskawini roboti. »To je za nas pomemben projekt, ker je podobnih kompleksnih projektov vse manj, hkrati pa bo v posel vključenih veliko dolenjskih izvajalcev,« pravi Kosler. Posel je ocenjen na nekaj več kot milijon evrov.

Na Češkem naročilo za Magno

Hubert Kosler je hkrati tudi direktor Yaskawe Češka in prav včeraj se je vrnil iz Prage z naročilom za Magno . Tudi za Magno bodo izdelovali robotske celice za proizvodnjo avtomobilskih sedežev; gre za projekt, vreden 1,8 milijona evrov.

Zasuti z naročili za avtomobilsko industrijo

Po podatkih mednarodnega združenja proizvajalcev robotov IFR se je lani število nameščenih robotov v svetu povečalo za 30 odstotkov, na 150 tisoč. Tudi letos se število naročil povečuje po dvomestnih številkah, najhitreje naraščajo naročila v avtomobilski industriji. Proizvajalci vozil pritiskajo na dobavitelje, ti pa povečujejo konkurenčnost z robotizacijo. »To opažamo tudi pri nas. Zasuti smo z naročili dobaviteljev avtomobilski industriji,« pravi Kosler.

Vir: finance.si

Komentiraj