Ribnica

Riko v Rusijo prodal linijo za obdelavo vagonskih vozičkov – posel vreden 5,8 milijona evrov

Prvi vagonom TVSZ
Leopold Trdan (desno, levo Matija Trdan), glavni za Rikov posel s TVSZ pred prvim vagonom, ki so ga naredili v tej tovarni in na katerega se je podpisal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

Janez Škrabec, direktor in ustanovitelj družbe Riko, je v Rusijo koncernu OVK prodal linijo za mehansko obdelavo nosilcev vagonskih vozičkov.

»To je naš prvi posel za rusko industrijo vagonov. Računamo, da nam bo odprl vrata še za druga naročila v tej industriji,« je povedal Škrabec. Pogajanja s koncernom OVK so se začela avgusta lani, pogodba je bila podpisana konec decembra, pred nedavnim pa je Riko dobil plačano pogodbeno določeno predplačilo. Posel je vreden 5,8 milijona evrov.

Lani naredil 14.200 vagonov

Za tovarno, ki jo ima OVK v mestu Tihvin poleg Sankt Peterburga, bo Riko dobavil obdelovalno linijo. To tovarno TVSZ (Tikhvinsky vagonostroitelny zavod), kjer izdelujejo železniške vagone, je 30. januarja 2012 odprl predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, ki močno podpira razvoj domače industrije. »Ta podpora že daje rezultate, saj sem s sodelavci tam videl že kar nekaj zelo modernih tovarn,« je povedal Janez Škrabec. Tovarna TVSZ se razprostira na 50 hektarjih. Lani so tam naredili 14.200 vagonov in 65 tisoč vagonskih vozičkov, ki so sestavni deli vagonov.

Glavnino opreme bo naredil SAS

Glavnino opreme za TVSZ bodo naredili v Rikovi zadrski družbi SAS, del pa v nemški družbi FFG in drugje. Rok dobave je prvo četrtletje prihodnjega leta. »Gre za računalniško vodeno proizvodno linijo, ki jo sestavlja šest strojev. Prednost naše ponudbe je v tem, da se z našo linijo nosilec vagonskega vozička obdela samo z enim vpetjem. Linijo smo razvili v Riku in je v celoti plod lastnega znanja,« je pojasnil vodja projekta Leopold Trdan iz Rika.

Letošnja lestvica je na 120 milijonih

Riku so lani prihodki s predlanskih 144 milijonov upadli na okoli 85 milijonov evrov, letos jih načrtujejo 120 milijonov evrov. Velik del jih bodo ustvarili v Belorusiji, kjer bo Riko v Minsku poskrbel za rekonstrukcijo transformatorske postaje skupaj s stikališči in medsebojnimi kabelskimi povezavami na napetosti 110/10 kilovoltov. Ta 35 milijonov evrov vredna pogodba je bila podpisana decembra lani, je pa to že šesta transformatorska postaja, ki jo Riko obnavlja v Belorusiji. Tam se sicer pripravljajo tudi na vstop na trg še večjih transformatorskih postaj, saj želijo obnoviti tako, kjer je napetost 330 kilovoltov.

Vodovodi in HE Brežice

Letos Riko tudi precej dela v Sloveniji. Glavnina posla je pri gradnji 65-milijonskega projekta jezu za akumalcijsko jezero za novo HE Brežice. Janez Škrabec je na Koroškem podpisal 39,9 milijona evrov (brez DDV) vredno pogodbo o nadgradnji tamkajšnjih vodovodov. Oskrbo z vodo bodo izboljšali prebivalcem petih občin: Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvleka. Riko nastopa kot vodilni partner, kot partnerji s področja gradbeništva se mu pridružujejo podjetja Slemšek, Kostmann in Pomgrad. Rok izvedbe del je februar 2018. Riko je decembra z občinami Ribnica, Kočevje in Sodražica podpisal tudi 15-milijonsko pogodbo za gradnjo 65 kilometrov vodovoda. Na podpis pogodbe za nadgradnjo ljubljanske čistilne napreve pa še kar čakajo.

Vir: finance.si

1 komentar

  • Dana 01. 07. 2020. čuvena tvornica Specijalnih alatnih strojeva SAS – Zadar (odnosno SAS Strojogradnja d.o.o.) praktično je prestala postojati. Od 82 zaposlenika ostalo je raditi njih osmero. Ostali su svi proglašeni tehnološkim viškom s maksimalno šest plaća otpremnine. Nekolicina zaposlenika je ostala odraditi otkazni rok. Kako je došlo do ovakve situacije, mnogi se pitaju?
    https://radnickaprava.org/tekstovi/clanci/nekad-bilo-sas-se-spominjalo
    Odgovor na ovo dao je jednom prilikom profesor ekonomije u Zagrebu, Vladimir Čavrak, rekavši kako je “temelj svih naših nevolja nepoštena privatizacija i sustav koji je štiti”. Čavrak je rekao i sljedeće: “Transformacija vlasništva u Hrvatskoj loše je izvedena, poduzetnici nisu imali motiv povećati kapital poduzeća. Njihov cilj nije bio dobitak, nego su stvarali gubitke, a politički sustav bio je prilagođen da sve to održava.” Da bismo točno znali kao je ugašen čuveni SAS, moramo se vratiti na njegov novi početak, odnosno na godinu 1999. – 2000. Te godine je slovenska firma RIKO kupila SAS Strojogradnju

Komentiraj