Ribnica

Ribniški župan Jože Levstek občino vodi kot podjetnik

Ribniški župan Jože Levstek
Ribniški župan Jože Levstek

Jože Levstek, ribniški župan, ki je ob začetku prvega mandata leta 2006
podedoval dva milijona evrov neplačanih računov,
danes obveznosti poravnava tekoče.

Ribniški župan Jože Levstek

Ribniški župan Jože Levstek

Ribnica – Jože Levstek, ribniški župan, ki je ob začetku prvega mandata leta 2006 podedoval dva milijona evrov neplačanih računov, danes obveznosti poravnava tekoče.

Občina Ribnica je imela lani brez zadolževanja uravnotežen proračun in tako bo tudi letos. Prihodkov bo za 8,8 milijona evrov, odhodki ne bodo večji. V petek smo izvedeli, da bomo iz evropskih sredstev za gradnjo čistilne naprave dobili 1,8 milijona evrov. Za vrtec iz evropskih virov dobimo 2,2 milijona,” je povedal župan občine Ribnica Jože Levstek.

V rubriki Lomilci krize na spletnem portalu Finance poročajo o podjetnikih, ki se uspešno spopadajo s krizo. Danes predstavljamo župana, razlog za to pa je, ker spodbudno lokalno okolje lahko precej pripomore k uspešnosti podjetnikov. O ribniškem županu, ki je zdaj dobil drugi mandat, sicer ne pišemo, ker bi osebno v občino s poceni zemljišči privabil tuje investitorje.

Ko sem bil leta 2006 prvič izvoljen, smo imeli za dva milijona evrov neplačanih računov, plačilni rok občine je bil leto dni. Še dva milijona evrov je bilo dolgoročnega posojila za športno dvorano, ki ga bomo odplačali do leta 2020. Do zdaj smo ga približno 300 tisoč evrov. Tako nismo imeli denarja, da bi sami odkupovali zemljišča in s poceni zemljo privabljali podjetnike. Tudi zdaj nimamo takih načrtov. Sicer pa si v občini želimo investitorje z denarjem, in ne samo z dobro voljo. Te imamo sami dovolj. Želimo, da so podjetja, ki prihajajo k nam, na trgu že uveljavljena. Drugim, ki se šele uveljavljajo, želimo pomagati iz naslova socialnega podjetništva in za to se potegujemo za 950 tisoč evrov iz evropskega socialnega sklada. V konzorciju osmih občin se potegujemo tudi za denar za gradnjo širokopasovnega omrežja, pričakujemo 1,5 milijona evrov,” pravi Levstek.

Cena kvadratnega metra komunalno opremljenega zemljišča za gradnjo poslovnih objektov je v Ribnici med 35 evri za večja in 50 evri za manjša zemljišča; tu gradijo številna podjetja: domači Inoterm, nemški Ertl Glass, širi se tudi Motoman Robotec v lasti Japoncev, nove prostore imajo Vesmetal, Cementni izdelki Zobec, Megadom … Kako je župan spodbudil njihovo gradnjo? “Zgradili smo servisno cesto in poskrbeli za komunalno opremljenost zemljišč.

Družbi Ertl Glass, ki jo je k nam pripeljal njihov kupec, ribniški Inles, smo pomagali prepričati sosede, da so se strinjali z naložbo. Zgradili smo cestni priključek do njihovega zemljišča. Z upravno enoto, ki je pristojna za izdajo gradbenega dovoljenja, sem bil nenehno v stiku in pomagal reševati zaplete. Podjetja, konkretno Inoterm, so zemljišča za gradnjo lahko kupila, ker smo dvignili ceno nadomestila stavbnega zemljišča in so se zato lastniki lažje odločili za prodajo,” pravi Levstek.
Daljinsko ogrevanje na biomaso, fotovoltaika

Občina je razpisala koncesijo za daljinsko ogrevanje na leseno biomaso. Prijavili so se trije, bančno garancijo v vrednosti 10 milijonov evrov za resnost naložbe je predložil le Petrol. Oktobra so bili priključeni javne zgradbe in bloki. Prihodnje leto bomo priključili še gospodinjstva, ki bodo imela tako petino nižjo ceno ogrevanja. Če bodo zanimanje pokazala tudi podjetja, bomo zmogljivosti razširili še do obrtne cone. Zdaj bomo pripravili tudi projekte za sončne elektrarne na javnih objektih,” pravi župan.
Celovit razvoj

V občini je veliko interesov in vsakemu moraš nekaj dati. Poudarek dajem velikim projektom, ki so z velikim deležem sofinancirani iz virov EU. Sem za celovit razvoj, zgradili smo dom za upokojence, septembra smo odprli nov kulturno-rokodelski center, za katerega smo iz EU dobili milijon evrov. Prizadevam si tudi, da so ljudje zaposleni doma, v Ribnici in ne izgubljajo časa s prevozom na delo v Ljubljano. Pri nas je zdaj toliko uspešnih podjetij, da se k nam vozijo delavci iz Kočevja,” pravi Levstek.

Vir: finance.si

1 komentar

Komentiraj