Ribnica

Ribniški vrtec – eden največjih nizkoenergijskih vrtcev v Sloveniji

Vrtec Ribnica (Foto: Petra Šolar)
Vrtec Ribnica (Foto: Petra Šolar)

Ribnica –  Čeprav bodo prvi krak novega ribniškega vrtca, ki bo imel kar 20 oddelkov, odprli v torek, bodo dva oddelka otrok iz šole in osem oddelkov iz »starega« vrtca vanj preselili šele v začetku novembra. »Pred selitvijo otrok v nove igralnice moramo preizkusiti delovanje vseh sistemov, od ogrevanja do nove kuhinje, poleg tega nas čaka še nekaj birokracije,« je pojasnil ribniški župan Jože Levstek in poudaril, da gradnja vrtca časovno ne odstopa od načrtov.

Vrtec Ribnica (Foto: Petra Šolar)

Vrtec Ribnica (Foto: Petra Šolar)

Poleg prvega dela vrtčevske stavbe (njen tloris je v obliki dveh črk U) je izbrano podjetje Riko v dobrem letu dni dokončalo tudi upravno-gospodarsko stavbo, v kateri bodo pisarne, kuhinja, pralnica in drugi tehnični prostori. Ker bodo hrano pripravljali le v novi kuhinji, jo bodo v stari vrtec v bližini vozili. Da pa hrane ne bi vozili še v šolo, kjer so imeli do sedaj dva oddelka vrtca, bodo v novi vrtec preselili tudi 48 otrok. Občina je namreč pred dvema letoma zaradi prostorske stiske in večjega števila vpisanih otrok uredila dva oddelka vrtca v šoli in število oddelkov povečala na 20.

Novi vrtec bo – ko bo končana še druga faza – z dvajsetimi oddelki in 3970 kvadratnimi metri uporabnih površin eden največjih nizkoenergijskih vrtcev v Sloveniji. V Riku zatrjujejo, da bo vrtec za ogrevanje porabil okoli 30 kWh/m2 toplotne energije, medtem ko »navadne« stavbe za ogrevanje porabijo od 60 do 300 kWh/m2 toplotne energije.

[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

[to_like id=”8450″]

Občina se je pred štirimi leti za gradnjo novega vrtca odločila zaradi dotrajanosti, nefunkcionalnosti, utesnjenosti in tehnološke zastarelosti sedanjega vrtca. Elaborat je pokazal, da zaradi vseh težav – puščala je streha, napeljave so bile nevarne za zdravje, v slabem stanju je bila tudi kuhinja – vrtec ne zagotavlja več normalnih razmer za bivanje, strokovnjaki pa so zapisali, naj se montažni del starega vrtca podre, ohrani pa le zidani. Za najdražjo investicijo v ribniški občini v zadnjih dvajsetih letih je občina pridobila okoli 45 odstotkov sredstev iz evropskega sklada za regionalni razvoj, okoli 10 odstotkov pa od finančne izravnave občin.

Vir: dnevnik.si, Petra Šolar

[/to_like]

 

2 komentarja

  • Kolikor mi je znano bo streha zatekala tudi pri novemu vrtcu. Ko bo zapadel sneg pa bomo verjetno imeli delovne akcije(kidanje streh) kot v prejšnemu režimu, da bodo naši otroci na varnem. SRAMOTA

  • In od kje takšna strokovnost Štefan? Kaj v Ribnici res mora biti toliko nergačev, da z ničemer niso zadovoljni?

Komentiraj