Ribnica

Ribničani napovedujejo sprevod pustnih mask 2012

Burovž - značilna ribniška pustna maska

Burovž - značilna ribniška pustna maska

Ribnica – Pustno društvo Goriča vas in občina Ribnica bosta tudi letos v deželi suhe robe organizirali sprevod pustnih mask, in sicer v soboto, 18. februarja 2012 ob 14. uri in 12. minut na Škrabčevem trgu.
Na ta dan pričakujejo pisano druščino različnih mask, seveda največ domačih, pa tudi od drugod bodo prišle. Izvirnih tem, ki bodo ustvarjalce pritegnile tudi tokrat ne bo manjkalo. Zagotovo bodo skoraj vse vpete v aktualne politične dogodke, med nastopajočimi pa bodo znova pozornost pritegnile izvirne Ribniške, ki jih lahko umestimo v skupino etnoloških.

Na občini se zavedajo, da je bil pustni karneval dolga leta poleg sejma suhe robe in lončarstva druga najbolj odmevna prireditev v občini, zato ji bodo letos dali posebno težo, v prihodnjih letih pa nadaljevali v taki ali bolj razširjeni zasedbi.

Pred dvema letoma se je po nekajletnem premoru na sprevodu pustnih mask sprehodilo več kot 550 pustnih mask, v 28. skupinah, lani jih je bilo nekaj več, okoli šesto. Večina mask je bila iz Ribniške doline, prišle pa so tudi iz drugih občin in celo iz sosednje Hrvaške. Sicer praznuje pustno društvo Goriča vas letos 20 let svojega delovanja, zato bo tokratno rajanje še posebej raznoliko.

Vir: radiokrka.com

3 komentarji

Komentiraj