Ribnica

Ribnica gostila Regijsko srečanje otroških folklornih skupin Osrednje Slovenije

Ribnica gostila Regijsko srečanje otroških folklornih skupin Osrednje Slovenije

Regijsko srečanje OSF Osrednje Slovenije

Ribnica – Petega maja je Ribnica gostila Regijsko srečanje otroških folklornih skupin Osrednje Slovenije. Preko 200 otrok je pelo, igralo in plesalo stare ljudske plese. Nastopi so potekali pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti, OI Ribnica.

Regijsko srečanje otroških folklornih skupin, ki je potekalo v dvorani Športnega centra Ribnica, je bil poseben dogodek, kamor so se uvrstile do sedaj najboljše skupine Osrednje Slovenije in odplesale stare ljudske plese ter igre. V vlogi gostitelja tokratnega regijskega srečanja otroških folklornih skupin se je preizkusila OFS Lončki iz Dolenje vasi. Prikazali so zgodbo, ki sta jo mentorici Mira Sedmak in Eva Henigman poimenovali Pojdemo po jajčika. V programu, ki je bil strokovno ocenjevan je nastopilo osem skupin, vseh nastopajočih skupin pa je bilo devet. Ker so Lončki tokrat nastopili kot gostje in niso bili v ocenjevalnem programu, to pomeni, da se letos ne morejo uvrstiti na državno revijo, so bili pa prav tako deležni strokovnega posveta, kjer so dobili nasvete, kako svoje sposobnosti nadgraditi v prihodnje. »Prireditev se nam je zdela vrhunsko in dobro izpeljana. Glede na to, da smo se že večkrat uvrstili na regijsko revijo, smo videli že veliko. Tukaj je bilo res za vse poskrbljeno. Prvič smo nastopali v športni dvorani, kar je sicer minus, ampak je bilo zelo dobro ozvočeno in scensko urejeno. Programi so bili različni, zanimivi. Eni so imeli bolj pevsko dodelan nastop, drugi bolj plesno, nekateri so nas prepričali z igro. Z današnjim nastopom Lončkov sem izredno zadovoljna. Glede na to, da se sicer nismo uvrstili naprej, ampak smo nastopili kot gostitelji, so otroci izboljšali nastop od območne revije,« je po nastopu svoje vtise strnila mentorica Eva Henigman. Eva dodaja, da bodo Lončki še naprej ohranjali to našo bogato dediščino in hkrati vabi vse otroke, tudi tiste malo starejše, ki bi se želeli preizkusiti v folklori, da se pridružite Lončkom v Dolenji vasi.

 

Nastope v Ribnici sta spremljali priznani poznavalki otroške folklore, Majda Nemanič in Petra Nograšek. Ocenjevali sta naslednje skupine: mlajšo in starejšo OFS Dobrepolje, OFS Miška Kranjca iz Ljubljane, OFS Vidovo iz Šentvida pri Stični, OFS Jožeta Krajca z Rakeka in Podružnične šole Rudolfa Maistra z Unca, OFS Oton Župančič iz Sore, OFS Račna KD France Prešeren in OFS Kresnice iz Brežic. Poznavalka otroške folklore Petra Nograšek je po prireditvi podala naslednjo oceno: »Prireditev je bila zelo gledljiva in prijetna. Kot strokovna spremljevalka sem uživala in moram reči, da svinčnik ni tekel po papirju gor in dol, kar pomeni, da ni bilo toliko negativnega za napisati. Seveda pa se vedno najdejo stvari, ki bi se dale popraviti, dodelati. Ne bi prav veliko namigovala, kako in kaj bo z izborom za na državno srečanje. Prepričana sem, da se bo vsaj kakšna skupina udeležila državnega srečanja na najvišjem nivoju,« je optimistično zaključila Petra Nograšek.

 

Sedaj sledi še pet regijskih srečanj, nato državna revija otroških folklornih skupin, kamor se uvrstijo le najboljše otroške folklorne skupine iz Slovenije. Vodja ribniške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti in odgovorna oseba regijskega srečanja v Ribnici Alenka Pahulje je bila s prireditvijo več kot zadovoljna. »Same čestitke, same izjemne pohvale, tudi od strokovnih spremljevalcev, češ, kaj se da narediti s prostorom. Malo smo se bali Športnega centra, ker to ni kulturna dvorana. Tudi programske točke OFS so tako sestavljene, da zahtevajo kulturne dvorane in oder. K sreči jih ni to kaj dosti zmedlo. Pravijo, da je to neverjetno, kaj se sploh da narediti iz športne dvorane in da bodo to videnje in zanje prenašali tudi naprej. Vse je bilo več kot odlično. Tudi skupine so bile pohvaljene, da si marsikatere absolutno zaslužijo iti na državno srečanje,« je z nasmehom na obrazu povedala Alenka Pahulje. Folklora zahteva močno voljo, nastopanje na folklornih srečanjih zahteva trdo delo. Tako otrok, ki pilijo posebne korake, kot mentoric, ki poskušajo ples izpiliti do žlahtnosti. Vse več in več otrok najde veselje za druženje in nastopanje v folklori, tej pomembni dejavnosti ohranjanja naše dediščine.

Vir: radio1.si

Komentiraj