Ribnica

Ribn’čani izdelali mize in stole za največjo ladjo na svetu – Oasis of the Seas

Oasis of the Seas

Oasis of the Seas

2. decembra 2009 so na Floridi krstili največjo ladjo za križarjenja na svetu, Oasis of the Seas, last družbe Royal Caribbean International. Na prvo križarjenje na Antile bo izplula v soboto, 5.12.2009. Takrat bo na krovu tudi nekaj slovenskih petičnežev. To pa ni vse: kot so poročali v Novicah, so plavajočemu hotelu, petkrat večjemu od Titanika, svoj pečat vtisnili tudi slovenski obrtniki. Gostje bodo, denimo, jedli in pili za mizami, ki jih je izdelalo slovensko podjetje, J-les iz Ribnice. Stebri, ki podpirajo strop v restavracijah na 16. palubi, so oblečeni v pločevino iz blejskega Elmonta, poslikal pa jih je prav tako Blejec, Toni Pavlovski.

Ladje križarke so presegle vse meje “normalnosti” in postajajo gromozanski plavajoči hoteli z drevesi, supermarketi in večtisočglavo množico potnikov.

V zadnjih dneh je ogromno pozornosti zbudila rekorderka Oasis of the Seas, ki je največja potniška ladja do zdaj. Z 2.700 kabinami in 16 nadstropji lahko na eno križarjenje sprejme 5.400 ljudi. Ladja je tako velika, da so v njej – za popestritev in tudi lažjo orientacijo – oblikovane kar prave pravcate soseske. Gradnja je stala več kot milijardo dolarjev, s tem pa je Oasis postala prva križarka, ki je presegla to vsoto – milijardno vsoto sicer dosegajo le vrednosti vojaških plovil in podmornic.

Ameriško podjetje Royal Caribbean,  sicer v zadnjih letih kraljuje v svetu križarjenj in kot po tekočem traku dela ogromne križarke. Med deseterico največjih je tako kar devet križark omenjenega podjetja, ki jih prepoznate po dodatku “of the Seas” na koncu imena. Oasis of the Seas namreč sledijo Freedom, Liberty in Independence, na petem mestu je britanska Queen Mary 2, nato pa se spet začne prevlada Američanov.

Oasis bo kmalu izgubila primat
A s tem se razvoj in gradnja križark še zdaleč nista ustavila, saj ladjarji dobivajo vedno nova in nova naročila. Že prihodnje leto naj bi tako v vodo prvič zaplule nove velikanke: Allure of the Seas, “sestra” križarke Oasis, ki naj bi sprejela 5.400 potnikov, Norwegian Epic norveške družbe Norwegian Cruise Line za 4.200 potnikov, Disneyjevi Disney Dream in Disney Fantasy za 4.000 ljudi ter tri ladje podjetja Celebrity Cruises. Le kje so meječ

Vir: Slovenske novice in rtvslo.si

1 komentar

Komentiraj